Пред Гърция има два пътя-единият тежък, другият още по-тежък. Ако на референдума гърците кажат „да”, Ципрас си взима шапката и си отива, ще дойдат нови управляващи след предсрочни избори. Страната ще мине през чистилището на структурните реформи, без които не може да се върви напред. Това каза в студиото на Нова телевизия Муравей Радев.Според него, гърците ще бъдат доста по-зле от българите, особено ако кажат „не” на референдума. „При такъв отговор банките в Гърция няма да отворят в понеделник”, прогнозира бившият финансов министър. Той припомни, че хората в южната ни съседка държат 130 милиарда в трезорите и ще искат да си ги вземат.

Радев смята, че големият проблем е в икономиката, която също разчита на пари от банковата система, а ако тя не работи, крах и фалити са неизбежни. „За да избегне обществено-политическия взрив, Ципрас ще излезе от еврозоната, ще върне драхмата и ще се получи хиперинфлация и стопяване на доходите за часове”, прогнозира ексминистърът.

Според Радев, българите, които имат спестявания в евро и левове, не трябва сега да преминават на долари, защото щатската валута е доста по-скъпа отколкото преди няколко години.