На днешното пленарно заседание ще бъдат гласувани промените в Кодекса за социално осигуряване на първо четене, пише "Фокус".

Пенсионната реформа е ключова за вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, като припомняме, че вчера на председателски съвет премиерът Бойко Борисов е призовал депутатите от парламентарните групи да я подкрепят.

Освен предвиденото плавно увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 година за трета категория труд, стажът за пенсия също ще се покачва с по два месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г. Пенсионната промяна засяга възрастта за пенсиониране и на служителите от сектор „Сигурност”, които протестират срещу това да се пенсионират при навършване на 52 години и 10 месеца. 

Има и промени, които целят усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел като се доизграждат промените, приети от 1 януари 2015 година, за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 2015 година, да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване. И от другите парламентарни групи има внесени промени за промяна в КСО, които ще бъдат обсъдени в пленарна зала.