Правната комисия одобри предложението за национален референдум с въпросите на президента Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС.

Въпросите при провеждане на референдум ще са: 1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? 3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждането на изборите и референдума.

В правна комисия не бяха гласувани, макар да бяха предложени редакции по въпросите. "За" въпросите на президента такива каквито са гласуваха 10 депутати от комисията, 5 бяха "против", 1 се въздържа. След като приключи тази първа точка от дневния ред червени депутати напуснаха и казаха, че няма да участват повече в този фарс.

По време на дебата от ДПС предложиха ако бъде прието въобще решение за референдум, той да е само от два въпроса, единият от които редактиран. Четин Казак изрази съжаление, че "президентът посегна отново към този инструмент, по въпроси, които бяха вече отхвърлени". Той посочи и при дебата днес, че въпрос за задължителното гласуване е абсолютно недопустим и трябва да отпадне. Казак направи официално предложение от името на ПГ на ДПС, ако се приеме проектът, въпрос втори да отпадне. За мажоритарното гласуване, той предложи и този въпрос да бъде редактиран така: подкрепяте ли всички народни представители да се избират мажоритарно? Казак посочи отново, че ДПС по принцип са за въвеждане в обозримо бъдеще на електронно дистанционно гласуване, но при гарантирана сигурност на вота.

Емил Димитров от Патриотичния фронт предложи редакция в третия въпрос той да е за това дали се подкрепя български граждани в чужбина да могат да гласуват и дистанционно. От АБВ припомниха техните предложения за редакция на въпросите – на първия да стане дали се подкрепя въвеждането на смесена избирателна система, при която половината от народните представители да се избират мажоритарно. РБ предложиха редакция в първия въпрос за мажоритарното гласуване. Мая Манолова отново посочи отношението на БСП по трите въпроса от преди малко повече от една година и каза, че няма причина БСП да е променя позицията си. Тя заяви, че у хората има свръх очакване от задължителното гласуване. Манолова лично е скептична, но хората да се произнесат. Според нея е неясен въпросът за мажоритарния вот и затова и некоректен. Тя каза, че ще подкрепи и двете предложения за редакция и на АБВ за 120 на 120 и на ДПС за 240 мажоритарно избрани. Ситуацията с третия въпрос за дистанционното електронно гласуване е по-опасна с първите два според Манолова, защото хората могат да бъдат подведени и има подводните камъни. "Независимо от това какви защити ще бъдат приложени се поставя под съмнение основното условия за честни избори – възможността за тайното гласуване и за лично гласуване", каза тя и посочи, че няма такива гаранции при електронното гласуване.

В началото на заседанието правната комисия не прие предложение да не може да редактира въпросите на президента. Това се случи след продължила повече от част дискусия по този въпрос, на която се чуваха реплики като тази: дръжте се прилично. Предупреждение от страна на председателя на комисията към депутат да се въздържате от квалификации в дебата от тук нататък. Беше намесен дори архивът на Искра Фидосова, разигра се и кратък дебат за това какви са задължения на експертите към правна комисия, които осигуряват заседанието.