Гърция продължава с преговорите, иска да остане в Европа. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение към нацията, направено в 16:30 часа местно време по националната телевизия.

Ципрас започна речта си с думите :"Референдумът остава, призовавам да се гласува с "не" ", с което потвърди, че допитване в неделя ще има. Той изрично подчерта, че гласуването на 5 юли не е допитване за оставане в еврозоната, като заяви, че гласуването с "не" означава "връщане към европейските ценности".

"Ние ще направим избор в полза или не на конкретното споразумение с мерките на кредиторите", уточни той. Ципрас увери гръцкия народ, че правителството възнамерява да постигне споразумение с партньорите при жизненоважни условия и перспективи. Провеждането на референдум в Гърция за приемане на условията кредитора преследва целта да се избегнат рискове за страната, допълни още той.

"Ние искаме да се избегне риска за Гърция за постигане на по-добро бъдеще за страната ни", допълни министър-председателят, като обяви, че Гърция остава отворена за преговори.

"Оставаме на масата за преговори. Ако днес Еврогрупата ни даде положителен отговор, веднага ще продължим напред", каза още Ципрас. Според него резултатите от референдума ще му позволят да продължи мандата си, а има и вероятност след него Гърция да получи по-добри предложения. "След насрочването на референдума получихме по-добри предложения. Никога не съм очаквал демократична Европа да се обяви срещу организиране на референдум. Истински срам е, че ни бяха затворени банките, само заради това, че позволихме на народа да каже какво мисли", каза още Ципрас и припомни, че е бил кандидат за председател на ЕК. "Европа трябва да спре да бъде недемократична", заяви той.

Премиерът се опита да успокои съгражданите си, които са в паника поради затворените банки вече трети ден. "Хората няма да загубят заплатите, пенсиите или спестяванията в банките", посочи още Ципрас.

БГНЕС припомня, че вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас направи пълен обрат в позициите спрямо международните кредитори. Късно снощи той лично е изпратил писмо до кредиторите, в което ги информира, че е готов да приеме условията им за финансова помощ, но е настоял за някои допълнителни условия.

Тази нощ Международният валутен фонд съобщи, че Атина не е направила плащането по своя дълг до изтичането на крайния срок - 01.00 часа българско време.

Гърция стана първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ и вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията, която от своя страна би се сблъскала с най-големия фалит в историята си.

Гърция трябва да внесе през тази година в МВФ общо 5.4 млрд. евро, от общо 21 млрд. евро дълг. Следващата вноска от 284 млн. евро трябва да бъде направена на 1 август.

Часове преди изтичането в 1.00 часа тази нощ на втория помощен пакет, подкрепен от МВФ, ЕС и ЕЦБ, и предвидените за удължаването му близо 16 млрд. евро правителството на Алексис Ципрас изпрати ново предложение.

В предложението си за обсъждане на трети помощен пакет за Гърция Ципрас иска над 29 млрд. евро, с които страната да си плати дълговете до 2017 г., включително.