"Напълно е възможно синът ми да е станал жертва на Георги Илиев или другите му конкуренти. Защото всички имаха един и същи метод и стил на работа - и Илиев, и Маргините, изобщо СИК и ВИС, на които Илия се противопоставяше."
Личната изповед сподели в откровено интервю пред "България Днес" Павел Найденов. Бащата на разстреляния от снайперист през 2003 г. бос на "Мултигруп" и до ден днешен не таи добри чувства към Георги Илиев. Признава, че синът му не е бил в приятелски отношения с него и имало защо.
"Злобата в Георги Илиев бе голяма. И той започва да мисли дали да елиминира някой първенец, или пък да вземе жена му или гаджето му. А това не може да се изкорени", разказва Найденов.

И продължава: "Наркотиците го подтикваха да става агресивен и безумен. Под въздействието на дрогата той взимаше решение за отстраняване на първенците. А и беше много властен над неговите хора, които също бяха наркомани. Каквото им кажеше - това правеха. "Ти си мой човек. Бъдещето е наше. Действай" - и така. Затова е напълно възможно Илия да е станал негова жертва или на същите методи на останалата конкуренция. Изобщо Жоро Илиев беше един пияница и наркоман. Нямаха кой знае какви отношения с Илия. Срещали са се по рождени дни", заяви бащата на Илия Павлов.
По неговите думи босовете от СИК и ВИС били "млади и глупави момчета, които не гледаха в конкуренцията да се докажат и да станат по-добри, а да вдигнат патлака и да отстранят другите първенци". Или както с усмивка ги нарича - тогава създаващите се и прогресиращи бизнесмени.
"Завиждаха на Илия, който беше с едни гърди напред във всяко едно отношение - като гражданин, интелект, поведение. Така го възпитах аз, естествено. И той възприе всичко онова - да бъде великодушен, да не бие малки деца. Като искаш да се биеш, ще се биеш с по-големите. Може и да ядеш пердах, но ще бъде по-достойно. А пък може и да надделееш", казва Павел Найденов.Именно срещу групировките ВИС и СИК се противопоставял Илия Павлов. "Маргините и Димата Руснака - срещу този кръг Илия стоеше", добавя бащата.
"Имало е завист, но всички си платиха с живота - И Жоро, и брат му, Кюлев, а и Илия. Единствено засега оцелява Младен Михалев-Маджо. И Венци Стефанов също, но той е подлога на Маджо. Той не е фактор. Получава някой лев да поддържа дружеството и това е. Пък и пострада с отвличането на сина му. Всичките ги познавам. Бяха минали през "Олимпийски надежди", а тук, където държа ресторанта с фитнеса в центъра на София и където говорим, беше тренировъчна зала на "Левски Спартак", връща лентата назад родителят.
Наскоро имал среща с разследващи. "Казах им, че не мога никой да посоча като извършител със сигурност. Но и те не ми посочиха име. Пазят се и те от изтичане на информация. Знаят, че аз съм бащата и съм потърпевш. И може би е по-добре така", казва Павел Найденов.
Той е убеден, че физическият извършител отдавна не е измежду живите. "Поръчките и тогава, и сега се дават така. Наемат те, вършиш убийството и отиваш да си прибереш другата половина от уговорената сума. Гърмят те и теб и те изхвърлят някъде. Освен ако има жив килър, който е в затвора, да речем, или някъде другаде и реши да се разкае и каже истината, не виждам как ще се разкрие убийството на сина ми", размишлява Найденов.
Все още пази спомена жив за Илия. Липсва му много и не може да си прости, че не е могъл да опази нито него, нито дъщеря си, която също е починала.
"Сега ще се радвам на тримата внуци. По празници, Задушници, деня на убийството задължително съм на гроба. Ходят и младежите, които бяха охранители при нас.
Събираме се, говорим, отдаваме почит и после всеки по своите задачи. Мъчно ми е, но човек не трябва да се предава. Да усещат хората, че си объркан", споделя откровено и мъжкарски Павел Найденов.
И добавя: "Поръчителят ще съжалява, ще има безсънни нощи и няма да умре по естествен път. Илия няма да се върне, каквото и да направя. Но ако знам със сигурност кой е поръчал убийството, не изключвам да го застрелям. Но ще си помисля. Може и да не го направя. Ще съм доволен и на това убиецът да прокламира пред всички да не правят това, което той е направил", казва в заключение бизнесменът, който всеки ден ръководи ресторанта си на метри от Съдебната палата в столицата.

"Никога не съм бил агент на Държавна сигурност. С мен и сина ми Илия са водили разговори, защото сме били интересни хора, но никога не съм имал явочна квартира и не съм топил никой", заяви Павел Найденов.

Преди два дни от Комисията по досиетата обявиха, че той и Дарина Павлова са съдействали на ДС с явочни квартири, където били привиквани различни служители под прикритие и са водени конфиденциални разговори.

Найденов е бил с псевдоним "Славяни", а Дарина - "Антена".

"Тя беше на 18 години, млада и влюбена. Точно тогава се ожени за Илия. Не вярвам тя да е била вербувана", каза още бащата на шефа на "Мултигруп". А всъщност аз и Асен Чаушев създадохме профсъюз и успяхме да изгоним агентите от офисите в хотелите, които често се използваха за ядене и пиене.

"Сега аз карам влака. Това каза Илия на Андрей Луканов, след като "Газпром" бяха снели доверието си от него като политик с безпочвена социална зрялост. А руснаците търсеха контакт със сина ми", разказа Найденов.

Той е категоричен, че Павлов няма общо с разстрела на бившия премиер. "Луканов раздаде куфарчета с милиони на 4 очи най-вече на големите банки, сред които "Славяни". Собствениците им обаче нямаха опит и нюх как да ги инвестират дългосрочно и как да ги оползотворят. После Луканов реши да си ги иска обратно и затова явно някой от тях е решил да го отстрани. Но Илия няма пръст в това", казва Павел Найденов.