Човешката доминантност над околната среда е причинила промени в световните екосистеми, които са безпрецедентни за последните 500 милиона години, обявиха британски учени, цитирани отРойтерс.

Никога досега не се е случвало един единствен вид да стане върховен хищник по суша и море.

Човешката дейност води до намаляване на разнообразието от растения и животни в цял свят, защото организмите, които не са пряко полезни за човека, измират заради промени в екосистемите или свръхексплоатацията им.

Най-големите непосредствени губещи са едрите хищници като тигрите и лъвовете, докато опитомените от човека животни като домашните котки се множат в новия свят, каза Ян Заласевич, професор по палеобиология от университета в Лестър, който е съавтор на изследването.

Хората използват неразумно земните природни богатства, като се започне от горенето на изкопаеми горива, с което променят климата и се стигне до намаляване на биоразнообразието заради изсичане на горите и урбанизацията.

С новите технологии като селективно отглеждане на животни и генно модифициране хората вече пряко въздействат върху еволюцията на други видове, като в същото време се намесват и в моделите за естествен подбор чрез причинени от тях промени в околната среда.

Големите измирания на видове и промените в климата не са нови за Земята. Доказателство за това са ледените епохи и изчезването на динозаврите.

Сегашните промени в околната среда обаче са нещо различно.

"Някои причинени от човека промени досега не са наблюдавани на Земята",

каза проф. Заласевич пред Ройтерс.

В миналото вулканичните изригвания, сложните екологични катастрофи и удари на метеорити са причинявали структурните промени на планетата ни. За разлика от тях днешните промени, като глобалното затопляне, подкиселяването на океаните, намаляването на биоразнообразието, създават "нов вид природа".

"Глобалното затопляне като явление започва едва сега", смята проф. Заласевич. "Изчезването на видовете и други промени са много по-напреднали", добавя той.

След 1990 г. темпът на изчезване на гръбначните животни е от 10 до 100 пъти по-висок от нормално. Оттогава са изтрити от лицето на Земята поне 468 вида.

Предизвиканите от хората промени в околната среда са се ускорили бързо след края на Втората световна война.

Изследването е публикувано в сп. "The Anthropocene Review".