Разбира се, че анализ на гръцката криза и последствията от нея е направен и са взети всички мерки. Това отговори външният ни министър Даниел Митов на БГНЕС относно динамичните процеси в южната ни съседка.

Първо, България и българските фирми са наясно, че евентуална криза в Гърция ще доведе до това те да преориентират износа си или поне част от тях, а и те са подготвени за това. Стратегическите гръцки инвестиции в България вече са с друг знак, променили са стойността си, коментира първият ни дипломат.

Той е категоричен, че по отношение на банковата ни система са взети всички необходими мерки да бъде гарантирана стабилността на банките, които имат някакъв гръцки капитал. Банките тук работят по български правила и те фактически са принудени да поддържат висока степен на ликвидност и са под постоянния надзор на БНБ, заяви Митов.

Ситуацията е динамична и ние следим всеки един ход, но се надяваме стабилността в нашата съседка да се запази, защото тя е свързана и със стабилността в България. Ясно е обаче, че трябва да се правят реформи, дългът не се изплаща с референдуми и трябва да се поема отговорност. Аз се надявам, че в крайна сметка разумът ще надделее, добави Даниел Митов.

Ние сме в много добри съседски отношения с Гърция и продължаваме да вярваме, че страната няма да излезе от еврозоната.

Относно другата ни южна съседка – Македония и политическата обстановка там, Митов заяви: Нашата надежда е, че в крайна сметка ще се стигне до практическо приложение на постигнатите вече споразумения и ще успеем да придвижим достатъчно бързо договорът за добросъседски отношения.

Аз бях в Скопие, където се срещнах с абсолютно всички фактори в Република Македония и имам уверението, че ще направим нашите разговори по отношение на договора за добросъседство още по-интензивни, каза Митов.

И вие знаете, в Република Македония са необходими безкрайно тежки реформи, за да се доближи страната до копенхагенските стратегии и да мине напред по пътя на европейската си интеграция, заключи Митов.