Видин и Сливен са градовете с най-висока престъпност. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на БГНЕС.

Имам подробен анализ, който ще даде пълната картина и характера на престъпността. Така ще насочим точно силите си и ще направим необходимата организация, добави Бъчварова.

Според нея най-големи предпоставки за престъпност се създават край големите градове. Бъчварова подчерта, че проблемът с ромите в различни региони е различен и затова трябва да има различни подходи и политики за решаване на проблема. За разрешаване на проблема с ромското население тя предложи, че трябва да бъде мобилизиран целият ресурс на отделните институции и териториални звена. Бъчварова подчерта, че е ангажимент на държавата в рамките на хуманитарните мерки да им предложи къде да бъдат настанени.

Сред останалите предложения на вътрешния министър бе предлагането на общинска земя в регулация на ромите, чиито къщи предстои да бъдат съборени. Бъчварова обяви още, че се обмисля вариантът роми да станат помощник - инспектори, като тези, които се справят добре, преминат допълнително обучение. Що се отнася до въвеждането на видеонаблюдение, Бъчварова каза, че МВР няма потенциал да изгражда такова в малките населени места и затова се разчита предимно на местната власт. Като проблем тя посочи и обезлюдяването на малките населени места.

Главният секретар на МВР Георги Костов представи информацията за борбата с престъпността през изминалите 5 месеца. Костов съобщи, че престъпността е намаляла с 10.78%, а регистрираната престъпност – с 5%.

По-голяма разкриваемост са наблюдава и при различните видове престъпност. При престъпленията против личността тя е с 8% повече, а престъпленията против собствеността с 5% повече. Престъпленията над собствеността все още са с най-висок дял или 61%, но те са намалели с 17.7%. Най-голям спад според Костов се отчита при грабежите, които са намалели с 23 %. Разкриваемостта им пък е с 6% повече.

Най-голямо увеличение на криминалната престъпност се наблюдава в Кюстендил, Силистра, Монтана, София – област и Хасково, а на територията на столицата са регистрирани над 10 хил. престъпления. Най-голямо намаляване на разкриваемостта от МВР отчитат в Разград, Търговище, София – област и Ловеч, а процентът на разкритите престъпления е най-голям във Велико Търново.

За улесняване на общуването с ромското население предстои преобразуване на щатове в МВР, за да бъдат назначени представители на общността. В Бургас започва пилотен проект за изграждане на полицейски участък в район с компактно ромско население. Предстои реновиране на полицейския участък в ромския квартал "Победа".

Бъчварова каза още, че кметът на Гърмен не съдейства на МВР. Тя обяви също така, че днес се е състоял мълчалив протест на жители на съседното на Гърмен село – Осиково. Той е бил в знак на несъгласие с решението ромите да бъдат настанени в селското училище.