Германската гранична полиция вече е задържала няколко джихадисти, издирвани от Интерпол, които се движат с истински български документи, твърди германският вестник, като се позовава на агент под прикритие, работещ в Близкия Изток.

Българската мафия осигурява истински паспорти на бойци от „Ислямска държава“ (ИД), като печели по 20-30 хил. евро от всеки издаден документ, твърди твърди германският вестник „Ди велт“, като се позовава на агент под прикритие, работещ в Близкия Изток.

Според изданието германската гранична полиция вече е задържала няколко джихадисти, издирвани от Интерпол, които се движат с истински български документи.

Европа е следващата стъпка в утвърждаването на ИД като важен играч на световната политическа сцена и сред стичащите се към западноевропейските държави бежанци от Сирия и Северна Африка има голяма група внедрени джихадисти, чиято цел е да се установят в Западна Европа, пише „Ди велт“.

Един от пътищата минава през България, която, като най-бедна държава в Европейския съюз, е много удобна за транзитно преминаване на бойците, внедрени сред потоците бежанци.

Сред висшето ръководство на ИД има бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин, обучавани в бившите социалистически страни, а тайните служби на Източния блок бяха изключително професионални, твърди източникът на „Ди велт“.