Ахмед Муса, който беше признат за виновен за проповядване на война и проповядва в България да има Ислямска държава, получи увеличена присъда от Апелативния съд в Пловдив. Магистратите му постановиха 2 години ефективна присъда, което е увеличение на наказанието му. На предишната инстанция той получи 1 година затвор от Пазарджишкия съд.Днес Ахмед Муса не се яви в залата, но всички останали 12 имами, с които той е обвиняем, дойдоха.  Адвокатът на Муса - Елвира Попова, каза, че ще реши дали да обжалва присъдата пред ВКС, след като се запознае с мотивите. 

Днес бе отменена присъдата от година условно на Саид Мутлу и отпаднаха всички обвинения към него. А административната му глоба бе намалена от 5000 на 4000 лева. 

Невинен е и Абдула Салиб, областен мюфтия на пазарджишка област. Той бе осъден на 10 месеца условно, а сега получи административна глоба от 3000 лева, която каза, че ще обжалва в Страсбург. 

На всички останали 10 имами, обвинени в проповядване на радикален ислям, Апелативният съд потвърди условните присъди, дадени от Окръжния съд. 

На място днес в съдебна зала дойде и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който каза, че е дошъл, за да подкрепи колегите си. 

Адвокатите на имамите с условни присъди бяха категорични, че обжалват наложеното наказание в съда в Страсбург. 

Преди да бъдат прочетени присъдите, пловдивският лидер на ВМРО-БНД Александър Сиди дойде с около 15 съмишленици пред съда и почерпи журналистите с турска баклава. 

„Давам ви това сладко за Бог да прости жертвите на Ислямска държава. В България има радикален ислям, но няма присъди”, каза Сиди.