Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив се проведе мащабна акция по пресичане на производството и разпространението на стоки, носещи запазени световни търговски марки.

Специализираната операция продължи няколко дни на територията на различни райони в Пловдив съвместно с отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР-Пловдив.

При проверка в помещение в квартал "Гаганица" в областния град се установи, че в оборудван цех се извършва машинно щамповане на знаци, идентични на защитена световно известна марка, върху електрически осветителни тела – традиционни балонни крушки с различен волтаж, които преди това са били без отличителни знаци по тях. Стоката, пакетирана ръчно и машинно, е поставяна в кашони от велпапе, облепяни със скоч-лепенки.

На тях са поставяни знаци на световната защитена търговска марка. В момента на проверката в гаражното помещение-цех са заварени да осъществяват нерегламентирана дейност две лица, на по 24 г. от Пловдив. Лицата не са предоставили документи, даващи им право да използват търговската марка, съобщават от прокуратурата.

При претърсване на помещението са иззети 3 754 традиционни балонни и енергоспестяващи крушки, с поставени на тях знаци, идентични на световна търговска марка, 9 755 електрически крушки без отличителни знаци по тях, търговски етикети и лепенки със световната марка, щамповаща и пакетажна машина, компресор, плаки, калъпи и форми за поставяне на крушките при тяхното щамповане, празни кашони от велпапе. На място са направени два следствени експеримента.

Като обвиняем е привлечен С.К. за извършено престъпление по чл.172Б, ал. 1 от Наказателния кодекс (за използване на търговска марка без съгласието на притежателя), задържан за 72 часа. Разпитани са свидетели, направени са очни ставки, следствени експерименти, назначени са експертизи.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив са извършени проверки и на три търговски обекта на ул. "Храбрец" в квартал Изгрев в Пловдив. Иззети са общо 1 449 броя артикули, означени със знаци, сходни или идентични на световноизвестни регистрирани търговски марки като "Адидас", "Пума", "Найк", "Louis Vuitton" и др. Стоките са били изложени за продажба в магазините. Започнати са три досъдебни производства за престъпление по чл. 172Б от Наказателния кодекс (за използване на търговска марка без съгласието на притежателя).