Във връзка с противоречиви публикации в медиите относно евентуалната приватизация на най-емблематичната болница за спешна помощ в България – УМБАЛСМ "Пирогов", ръководството на БЧК изразява своето сериозно безпокойство за бъдещето на Спешния институт, който е с ключова роля за националната сигурност на страната.

"УМБАЛСМ "Пирогов" е създаден преди 115 години от Българския Червен кръст под името "Болница Червен кръст" върху имот, дарение на организацията. През 1949 г. болницата преминава към Софийски градски народен съвет и в края на 1950 е превърната в Спешна градска болница, все още с името "Червен кръст". През 1951 г. тя става Институт за бърза медицинска помощ и получава името на великия руски хирург Н. И. Пирогов.

При условие, че "УМБАЛСМ "Пирогов" бъде одобрена за продажба, от БЧК имат готовност да предприемат действия по възстановяване на собствеността си, като се ангажират да запазят изцяло предмета на дейност на националното здравно заведение, съобщават от БЧК.

Реакцията на БЧК всъщност е безсмислена - по-рано днес Бойко Борисов обяви, че е разговарял със здравния министър Петър Москов и го е убедил да оттегли проектозакона, предвиждащ приватизация на болници.