Ако искаме реален ефект, трябва да скъсим съдебния процес. Няма как с години да си говорим за висящи дела. Последният пример е от Сандански - човек с над 20 висящи дела убива човек.

Този коментар направи в парламента премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за мерките за справяне с битовата престъпност.

"Години наред в МВР по въпроса за битовата престъпност нямаше ясна концепция. Тя се третира като част от организираната, което не е така. Работеше се на парче", каза Красимир Каракачанов и попита какви конкретни мерки свързани с реорганизацията на личния състав, осигуряването на по-сериозно присъствие в малките население места, видеонаблюдението и т.н. ще бъдат предприети. Доколко кабинетът възприема като приоритет този проблем и ще бъдат ли отпуснати допълнителни средства за неговото решаване, попита Каракачанов.

"Предишното правителство увеличи с 200 млн. лева в МВР заплатите без финансова обосновка, каза Бойко Борисов. "Направихме огромни усилия и събираме доста повече пари в бюджета. Дадохме 30 млн. лева за огражденията - огромни пари се харчат в тази сфера", добави той. Ако искаме реален ефект, трябва да скъсим съдебния процес, каза премиерът. Според него основната част на съдебната реформа трябва да е точно това.

"Няма как с години да си говорим за висящи дела. Човек с над 20 висящи дела убива човек в Сандански", посочи Борисов. Каква е превенцията на този, който кара без книжка - днес го хващат, утре пак си кара, добави той. Огромният бич - крадците на коли, къщи и апартаменти са рецидивисти, каза Борисов. Така в статистиката се отчита по-голяма разкриваемост, но всички са на свобода, каза той. Направете промяна в закона и тези хора да бъдат в затвора, призова Борисов.

Той обяви, че е готов държавата да даде повече пари за видеонаблюдение, но това няма да реши проблема. "Ще го наснимаме за 25-ти път този в Сандански, ще дойде адвокатът и ще го освободи, а той ще отиде пак да открадне, за да плати таксата", каза Борисов. "Ще заложим в бюджета още 1 млрд. лева, колкото кажете - това ще е за сметка на селските производители, или за здравеопазване, вие решавате. Ако не направим промени в срокове и незабавното изпълнение, да се усети превенцията - като извършиш престъпление, влизаш в затвора...", разпалено коментира Борисов.

Ще имаме повече статистика, но няма да имаме търсения ефект. Ефектът е, като го хванеш, че краде - дали ще е глоба, да има наказание веднага, подчерта Борисов. "Същият проблем имаме и в митниците, и с катаджиите, и с данъчните. Протокол след протокол, акт след акт, години наред", каза Борисов. Той е възложил на Христо Иванов и на Румяна Бъчварова да предложат мерки в тази посока. "В момента е златно време да си адвокат, с цялото ми уважение към адвокатите", добави той.