Европейският съюз поръча да бъде създадено специално устройство, което да позволи на полицаите да спират дистанционно всеки автомобил. Апаратът ще блокира подаването на гориво в двигателя и ще изключва запалването на колата, съобщиха британски медии.
Според очакванията, апаратът ще е готов до 2020 година. В Брюксел вече поставиха изисквания на производителите на автомобили във всички нови модели да монтират такова устройство. Апаратът ще облекчи борбата на полицията с нарушителите на правилата на движение, както и ще помогне за ефективно залавяне на престъпници.

Според експерти, новата технология е за предпочитане пред досега използваните средства за спиране на движещ се автомобил, използвани от полицаите и спецслужбите.

Но според британския депутат Давид Дейвис подобно спиране може да доведе и до жертви сред участниците в движението. Той пита, какво ще се случи, ако спряната кола се движи със сто километра в час, а след нея се движи товарен камион.

Въпреки критиките, работата по апарата ще продължи и до 2020 година всички страни, членки на ЕС ще могат да снабдят полицията си с него.