Единодушно Общото събрание на съдиите на ВАС реши, че техническото средство, установяващо и заснемащо нарушение по пътищата, може да бъде само стационарно, съобщиха от съда.

На практика след решението на ВАС по пътищата няма да може да има мобилни камери, с които да се установяват нарушителите. Ако все пак са направени кадри с мобилна камера, то вероятно издадения на базата на тях електронен фиш ще може да бъде оборен в съда.

Решението на ВАС дойде, след като правосъдният министър поиска от върховните съдии да знае отговора на въпроса "В хипотезата на чл. 189, ал. 4 от Закона за движението по пътищата техническото средство, установяващо и заснемащо нарушение, следва ли да бъде монтирано само стационарно или може да бъде и мобилно?".

В днешния ден ВАС взе решение и по още едно тълкувателно дело, отново свързано с МВР. То беше образувано по искане на омбудсмана, който попита административните съдии може ли да се обжалва пред съда заповедта на министъра на вътрешните работи, с която се командирова един или друг служител. Върховните съдии взеха решение, че въпросната заповед е индивидуален административен акт и подлежи на обжалване.