През последните четири години в 700 операции на МВР без основание са използвани сила и помощни средства. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след национално съвещание на ръководството на МВР.

При 200 от операциите не са използвани никакви документи, а са осъществени само с устни разпоредби,
каза министърът. За тях няма документи за това къде отиват и какъв е резултатът от тях.

Тези операции са част от 1300 специализирани акции, който са били проверени.

Преди Коледа МВР започна проверка на всички полицейски операции, при които са използвани специализирани сили при арести в периода от 1 януари 2009 г. до декември 2013 г.

По думите на Йовчев вече има гаранции, че специални разузнавателни средства (СРС) не се прилагат незаконно.

По повод на последните изтекли записи на разговори от срещи министърът заяви, че от
август миналата година МВР няма възможност да подслушва.
Той определи случващото се като "помия" и помоли участниците в подобни действия да не вкарват държавата в тях.

Министър Йовчев заяви, че очаква с новия закон за МВР във ведомството да се изгради

система за работа с извънщатни сътрудници.

В други държави подобна система е дала много добри резултати, каза той и допълни, че очаква същото да се случи и у нас. Йовчев посочи, че от МВР трудно ще убедят хората да станат агенти, но добави, че това не е невъзможно.

Министърът коментира, че кризата с бежанците в момента е овладяна. Той уточни, че за последния месец у нас са влезли под 100 бежанци. В същото време повече от два пъти се е увеличило извеждането на хора, които нямат основание да претендират, че са бежанци. През миналата година са били открити над 3000 места за настаняване, каза Йовчев.

Той добави, че очаква изграждането на защитната стена на границата с Турция да се извърши в предвидените срокове. В момента се търсят материали и се очаква строежът да започне скоро.

За борбата срещу битовата престъпност министър Йовчев коментира, че се предприемат мерки за разпределение на полицейските сили. По думите му полицаят трябва да е там, където от него имат нужда.

Засилва се и контролът върху служителите на МВР,

основно в Главна дирекция "Национална полиция", която до момента е била пасивна. Министърът посочи, че се създават механизми, с които да се документира колко бърза е била реакцията на полицаите по сигнали.

МВР ще извършва мониторинг на криминалния контингент, каза министър Йовчев. Той добави, че с различните общини ще се работи по програми за образование на хора, за които има опасения, че може да извършат престъпление, за да се намали този риск.