Хилари Клинтън смазва потенциалните си конкуренти за кандидат на Демократическата партия за президентските избори през 2016 г., докато при републиканците надпреварата се очертава оспорвана, показва изследване, публикувано от "Вашингтон пост".

Допитването на телевизия Ей Би Си потвърждава, че един от фаворитите за кандидат на републиканците след две години и половина, губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи е загубил подкрепа заради аферата "Бриджгейт". По нея някои членове на екипа му са заподозрени, че са затворили няколко пътни артерии, водещи към мост, предизвиквайки чудовищни задръствания.

По този начин те искали да си отмъстят на кмет от Демократическата партия, който отказал да подкрепи Кристи. Последният твърди, че не знаел нищо за това. Губернаторът, който беше фаворит в редица допитвания преди "Бриджгейт", сега е на трето място с 13%. На първо място с 20% е Пол Райън, младият представител на Уисконсин и бивш кандидат за вицепрезидент на Мит Ромни, който загуби изборите през 2012 г. от Барак Обама.

Той е следван от Джеб Буш, малкият брат на бившия президент Джордж Буш и бивш губернатор на Флорида с 18%. Сенаторът от Тексас Тед Крус се нарежда малко след Кристи с 12%, следван от двама свои колеги от горната камара на Конгреса, Ранд Пол с 11% и Марко Рубио с 10%. В изследването участвали избиратели, определили се като републиканци или независими, клонящи към консерваторите.

При демократите обаче положението е много по-ясно. Клинтън събира цели 73% спрямо 12% за Джо Байдън и 8% за сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън. Разликата между Клинтън и възможните й конкуренти "е най-голямата, регистрирана в последните около 30 години в допитване за първични избори на този етап", отбелязва "Вашингтон пост".

Макар привържениците й вече да започнаха да се мобилизират за изборите през 2016 г., Клинтън заяви през декември, че все още не е решила дали да се кандидатира за президент след провала си на първичните избори през 2008 г. срещу Обама. По-късно тя стана негов държавен секретар с четиригодишен мандат.