Тежките метеорологични условия в страната взеха още две жертви.
Осемдесетгодишен мъж почина от измръзване в каварненското село Видно, съобщиха от общинската администрация. Възрастният човек излязъл вчера до магазина и по пътя паднал в снега.
59-годишен мъж беше намерен мъртъв пред къщата му в кирковското село Чорбаджийско, в Кърджалийско, съобщи БНР. Най-вероятната причина за смъртта му е измръзване, съобщиха от полицията.
Това е вторият случай през тази седмица в региона. Във вторник тялото на 76-годишен мъж бе открито на улицата в кърджалийското село Повет. Според полицията той е починал от измръзване.
В неделя срещу понеделник от измръзване починаха двама души. Единият бе 77-годишен мъж от шуменското село Ружица, а вторият бе закаран в спешния център на силистренската болница, самоличността му не бе установена.
Силистра остана и без железопътен транспорт.
Вчера в областта бяха затворени всички пътища заради невъзможност да бъдат своевременно почистени. Със заповед на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов бе забранено движнието на всякакви видове превозни средства, с изключение на онези на специален режим, от 20,00 ч. снощи до 6,00 ч. тази сутрин.
Снощи и тази сутрин не са се движили и влакове заради лошото време, съобщиха от железопътната гара. Не работи и автогарата.
От Ситовската община съобщиха, че две села – Слатина и Ястребна – са без електроснабдяване. Не работят и учебните заведения в цялата Силистренска област.
Пътищата в Добричка област са непроходими след силния снеговалеж и навяванията през нощта,
съобщават от Областния съвет по сигурност. Автобусите от автогарата в Добрич не пътуват по нито едно направление заради усложнената зимна обстановка.
От снощи е затворен и пътят Добрич-Генерал Тошево.
Деветнайсет машини на пътноподдържащата фирма разчистват настилките по републиканската мрежа.
Отворен за движение е обходен път от Добрич за Варна през Балчик, село Кранево и курорта "Златни пясъци", съобщават от Областното пътно управление. По това направление се допускат само леки автомобили, като остава забраната за тежкотоварни над 10 тона.
В Областния съвет за сигурност е постъпил сигнал за закъсала кола до балчишкото село Царичино, превозваща хора на хемодиализа от Каварна. Изпратен е роторен снегорин за разчистване на пътя. Автогрейдер разчиства пътя за линейка и до тервелското село Каблешково, където има болна жена, информират от Областния съвет по сигурност.
Със заповед на кмета Пенка Йорданова
на територията на община Вълчи дол е обявено бедствено положение,
съобщиха от общинската администрация. Причините са непроходимите пътища на територията на общината, без възможност за доставка на хранителни продукти от първа необходимост. Освен това по пътищата има закъсали автомобили. Без вода е село Стефан Караджа.
Заповедта е обявена снощи, а продължителността на извънредното положение е до 17 ч. днес.
Пристанище "Варна" обаче вече е отворено, съобщиха от Ръководството на корабния трафик. Отворени за маневриране са и всички плавателни канали. Портът бе затворен вчера заради силен вятър.
Работи се по нормализиране на
обстановката в Шуменско,
но на този етап ситуацията остава сложна, съобщиха от Областната администрация. По информация на Областното пътно управление движението по основната пътна мрежа се осъществява при тежки зимни условия. Остават затворени всички третокласни пътища в областта и пътят "II-27" Нови пазар-Тръница.
Към 10,00 ч. днес в общините Нови пазар, Хитрино, Венец, Каолиново и Никола Козлево са затворени всички общински пътища. В община Каспичан е затворен пътят Марково-Косово, в община Шумен – пътят за Велино и отсечката Кладенец-Друмево.
Отпадат всички ограничения за движение на автомобили по пътя Шумен-Карнобат-Ришки проход, уточняват от областното пътно управление в Шумен. По данни на дежурните в общините няма населени места без ток.
С нарушено водоснабдяване от вчера са високите части на селата Мадара и Кюлевча, но екипи работят за отстраняване на аварията. В общините Велики Преслав, Смядово и Върбица всички общински пътища са проходими, съобщават още от Областната администрация.
Иначе
пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия,
съобщава СБА. Пътните настилки са мокри и заснежени със заледени пътни участъци, които се почистват и обработват.
Временно е затруднено движението поради снегонавявания около Шумен, Добрич, Монтана, Враца, Русе, Карнобат и Айтос, както и през Ришкия проход и "Дунав мост".
Поради мъгла е намалена видимостта до 50 м на магистрала "Тракия" и до 100 м в района на Банкя, Богров, магистрала "Люлин", Костинброд, в новия участък на магистрала "Хемус", Гинци, Кюстендил, Ихтиман и Пловдив.
Тежкотоварни камиони, които изчакват да минат ГКПП "Дунав мост", затрудняват движението по международния бул. "България" в Русе, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Причината за затрудненото движение, което на моменти се и блокира, е че на
някои от камионите им замръзва нафтата,
поради което спират да се движат, както и заради разминаване на камиони. На място са екипи на полицията, които регулират трафика.
Към момента по булеварда около 300 камиона изчакват, за да минат ГКПП "Дунав мост", а други около 100 тежкотоварни автомобила са подредени в колона по пътя от Мартен към Русе.
От областната управа информираха, че всички републикански пътища в региона са проходими при зимни условия. Движението на превозни средства над 12 тона е задължително с вериги за второкласните и за третокласните пътища, като по-късно днес ограничението ще бъде отменено.
Няма населени места без ток и вода. От хидрометеорологичната служба информираха, че снежната покривка в Русе е 35 см, а измерената температура тази сутрин е минус 10,4 градуса.
Летището в София работи нормално при условия на ниска видимост. Пистата за излитане и кацане се почиства своевременно, измерва се спирачният ефект и се извършват антиобледенителни процедури на самолетите.
Няма отменени полети поради лошите метеорологични условия,
информират от аеропорта. Стачните действия на някои европейски авиодиспечери не нарушават графика на летището и няма промени в полетите по тази причина. Препоръчва се на пътниците, които пътуват с прехвърляне от европейско летище, да следят информацията за своите полети.