Броят на сделките за жилища през 2013 г. се увеличава с 9% спрямо предходната година, съобщи в Националния пресклуб на БТА Георги Павлов, главен изпълнителен директор на "АДРЕС недвижими имоти".
В София това покачване е 10%, а във Варна и в Бургас - 13-14%, допълни той.
По думите му жилищните имоти не са били по-достъпи през последните десет години - най-вече заради поевтиняването на имотите, но и заради макар и лекото, но реално повишаване на доходите.
В компанията отчитат тенденция за повишаване на сделките за по-големи жилища. Тристайните и двустайните жилища се търсят равностойно и държат общо две трети от пазара на жилищни имоти. Наблюдава се и рязко намаляване на новото строителство, но пък се увеличават сделките с парцели и вероятно предлагането на апартаменти ще се възстанови.
Увеличават се и продажбите на жилищата в строеж, както по времето на бума в икономиката преди няколко години, каза Павлов.
Цените на жилищата се стабилизират, като в София дори се отчита лек ръст - от 652 евро на кв./м за 2012 година на 658 евро за кв./м. през 2013 г.
Ръст макар и малък има и във Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. Всъщност цените на имотите се вдигат с по-високи темпове, защото в страната ни има дефлация, посочи Павлов.
Около една пета от продавачите на имоти го правят, защото им трябват спешно пари, но повечето от продавачите се нуждаят от друг имот и затова има много т.нар. "двойни сделки" .
Все още 70% от хората купуват жилища с пари в брой, но преди две - три години по този начин се купуваха 80 - 85% от жилищата. Годишната доходност от наеми сега е около 5%, но и лихвите по депозитите падат и са под четири процента, посочиха от фирмата.
Средният наем се движи около 300 лева на месец. Наемите през последните месеци бяха повлияни и от бежанците, които дойдоха в България. Те се отразиха на наемите в кварталите "Надежда", "Овча Купел", "Дружба" и "Люлин", макар че сега има затихване на търсенето.
Бежанците дойдоха с определени суми, които обаче бързо свършват, наемателите обмислят да напуснат имотите и да се насочат към Западна Европа, посочиха от фирмата. Икономическото състояние в страната леко се подобрява, има и ръст на потреблението, което също влияе на пазара на жилищата, каза още Павлов.