В обръщение, излъчено снощи по обществените радио и телевизия, Президентът Росен Плевнелиев предложи на Народното събрание (НС) да вземе решение за произвеждането на национален референдум по въпроси, свързани с мажоритарния избор на част от народните представители, задължителното и електронното гласуване.
Държавният глава поиска допитването да бъде направено заедно с предстоящите през май избори за членове на Европейския парламент, за да бъдат спестени средства.


Очевидно г-н Плевнелиев се поставя за пореден път в услуга на ПП ГЕРБ, каза на брифинг в парламента председателят на БСП Сергей Станишев.
"Ясно е какво се цели чрез тази инициатива – да се попречи на приемане на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики и начина на правене на избори, които правеше ГЕРБ", заяви Станишев.

"Големият скандал, проблемите с изборното законодателство, възникнаха именно на президентските избори. За пръв път имаме президент, който беше избран с манипулации, фалшификации на изборите", добави той.

"Дискусията по новия Изборен кодекс върви в гражданското общество и в парламента вече 7 месеца. 7 месеца мълчание по този въпрос, сега в последния момент една шумна инициатива, която има ясни политически цели", подчерта Сергей Станишев.

Според зам.-председателя на НС Мая Манолова предложението на Президента е призив да се нарушава Конституцията.

"Предложението на президента за референдум по тези теми е откровен призив да се нарушава Конституцията, защото две от исканията са откровено противоконституционни", заяви тя.

Тя подчерта, че задължителното гласуване според чл. 42 от Конституцията е право, а електронното гласуване е отменено от Конституционния съд (КС) с аргумента, че сериозно нарушава тайната на вота, т.е. улеснява максимално контролирането на вота и купуването на гласове.

"Това според мен би било удар срещу демократичните избори в България", добави още Манолова. Според нея предложението е закъсняло и Президентът е трябвало да се включи с идеите си в дебата за новия Изборен кодекс (ИК) преди да бъде приет на първо четене.

Колегата ѝ от БСП Антон Кутев коментира, че свеждането на изборните правила до мажоритарен и задължителен вот е профанизиране на проблема.
"Проблемът е значително по-сложен, изборните правила са много. Те не значат само мажоритарен вот. Задължителното гласуване има много недостатъци и навсякъде по света са се отказали от него", аргументира се Кутев.

Той подчерта, че в Изборния кодекс има много казуси, не само тези, поставени от президента и че не е само мажоритарният вот и задължителното гласуване.
"Уседналостта също е казус, преференциите по пропорционална листа, отпечатването на бюлетините – също. Няма лошо да се проведе референдум, но това не са единствените въпроси, които да се зададат", убеден е депутатът.

По принцип аз съм привърженик на референдума. Не виждам нищо лошо да се направи. Ако парламентът не се съгласи, ние ще инициираме подписка и ще го направим. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Все пак нека българските граждани да имат правото да кажат своето мнение по тази толкова злободневна тема вече 20 години – купуване на гласове, манипулация на избори", добави Борисов. Той каза, че се надява да се сложи край на изборните манипулации.

Г-н Плевнелиев в момента предлага един сигурен начин за купуване на гласове, коментира пред журналисти в парламента председателят на "Атака" Волен Сидеров.
"Това е човек, който е избран с най-големите измами в последните десетилетия. Един човек, който е избран с измама, няма морално право да говори за избори. Нека да направи като мен – да си свали имунитета, за да отиде да бъде разследван за пране на пари, офшорки и всякакви други далавери, за които вече има достатъчно данни в публичното пространство", заяви Сидеров.

"Как мога да гледам сериозно на един избран с измама човек, който трябва да бъде разследван за пране на пари", попита той.

"По отношение на т.нар. предложения на избрания с измама перач на пари електронното гласуване е най-сигурният начин за фалшифициране и купуване на вота. Само си представете един шеф на предприятие как ще нареди на хората си да гласуват електронно и ще прибере парите за това", подчерта Волен Сидеров.

Депутатът от ДПС Янко Янков съобщи тази сутрин, че ДПС все още няма политическо решение по въпроса.

"Като лично мнение смятам, че ИК трябва да мотивира хората да гласуват. Първо да дава най-лесната възможност за гласуване. Второ, хората да имат основанието да смятат, че гласът им ще бъде зачетен правилно", заяви Янков. Според него задължителното гласуване няма да увеличи избирателната активност и няма да намали контролирания вот.

Поздравления за президента, че последва инициативата, която започнахме в НДСВ. С аргументите, които той изложи, дава възможност за вот, който да гарантира прозрачност, честност, и да доведе до доверие на гражданите в институциите. Това каза Антония Първанова, евродепутат от Групата на АЛДЕ и председател на НДСВ.

"Най-после президентът показа воля, показа позиция, че той е президент на тази държава, а не коментатор. Със заявката си за едно толкова сериозно нещо, да поиска референдум по най-чувствителните теми – как се гласува, защо така се гласува и как гражданите имат доверие в избирателната система", каза д-р Антония Първанова.

"Наистина е добре българското обществото да се произнесе по задължителния вот, тъй като от последните два месеца от социологията, която излиза, дискусиите в обществото, които започнаха, ясно става, че над 70% от българските граждани са изморени от съществуващите практики на манипулация на купен вот, корпоративен вот, административен вот, на подправяне на изборни книжа и т.н., и биха искали да има дисциплиниране на провеждане на изборите, така че да гарантират, че вотът на всеки един е такъв, какъвто е, и има тежест", каза д-р Антония Първанова.

"По отношение на електронното гласуване ми се струва, че не е необходимо да се провежда референдум, тъй като то е едно средство да се провеждат избори и в съвременното общество в XXI век. Да провеждаш референдум за това дали да се гласува електронно, е горе-долу да провеждаш референдум за това да използваме ли имейли за комуникация и дали това е легитимно", коментира евродепутатът и председател на НДСВ д-р Антония Първанова.

За да има смисъл един задължителен вот, трябва да има много изчистени избирателни списъци или да има регистър на избирателите. Ако това се направи, може да се говори за някакъв вид задължителност, така коментира темата за предложението на президента за референдум проф. Михаил Константинов, математик и бивш дългогодишен член на ЦИК.

По повод на искането за електронно гласуване той подчерта, че ако се направи гласуване по интернет, ще се добави една електорална маса, която не е в полза на сегашните управляващи. Той приветства идеята с всеки национален избор да има референдуми по много въпроси и беше категоричен, че измамите по време на изборите се спират единствено и само със спазването на законите.

Проф. Константинов припомни, че в най-новата ни история познаваме на два пъти мажоритарно избиране на депутати. Първият път това е механичната смесена система от 1990 г., която той определи като не лоша система. Вторият път е през 2009 година. Тези избори той определи като "пълен фарс, цирк".
Проф. Михаил Константинов изтъкна, че това, към което трябва да се стремим е да стабилизираме изборното законодателство, за да може изборната ни система да работи предвидливо и ефективно.

Доц. Димитър Димитров, преподавател по изборни системи в СУ "Св. Климент Охридски" и бивш член на ЦИК, също приветства идеята за референдум.
"Вкарването на пряката демокрация има абсолютно символно значение и дано политическият елит разбере това. Защото веднага се впускаме в техническите детайли – може ли да направим електронно гласуване? Да, разбира се, за тези, които могат при определени условия да осигурят личното гласуване. Или можем ли да направим задължително гласуване? Да, разбира се, само че то не може да бъде универсално задължително", посочи той и допълни, че не може всички неграмотни, всички сенилни задължително да бъдат закарани до урните.

Според доц. Димитров сегашният закон за референдумите е написан от "някого, който наистина мрази демокрацията" или има цинично отношение към своите избиратели или гражданите. Той поясни, че сега действащият закон изисква участващите в референдума да са повече от последните парламентарни избори, което на практика не може да се случи, защото на референдум не могат да гласуват хората от чужбина.