Адвокатската колегия в Кърджали е разтърсена от унизителен скандал – секретарката Мариана Георгиева е отклонила професионалните и осигурителните им вноски.

В началото на януари колегията от 65 практикуващи адвокати е подала жалба до прокуратурата, води се разследване. Истината лъснала през декември 2013 г., първа на несъответствията се натъкнала служителка в НАП.

Георгиева е започнала работа в колегията през 2004 година, преди това е била материално-отговорно лице и домакин в Областната администрация в Кърджали. При нея адвокатите внасят членски внос към Висшия адвокатски колектив и към този в Кърджали в размер на около 60 лева, обясни пред БГНЕС Георги Белев. Освен това при местната колегия действа и осигурителна каса с председател адвокат Кирилка Петкова. Сумите за здраве и пенсия е трябвало да ги събира и отчита тя, но с устна договорка Петкова е упълномощила Георгиева да се занимава и с това. Договор за ангажимента няма, но адвокатите са длъжни да плащат и за тази услуга. За всяка вноска секретарката Мариана Георгиева е издавала ордери, както и удостоверения, които после се прилагат към данъчната декларация.

Георгиева обаче не е внасяла събраните пари нито в НАП, нито в осигурителната каса. Така от 2004 година насам 65 адвокати са по неволя нередовни платци, а някои от тях трябва да внесат суми от порядъка на 4000 – 5000 лева, за да се пенсионират, уточни Белев.

Още преди да усетят измамата, отделни негови колеги са се натъквали на факта, че техни осигуровки и членски вноски не фигурират като налични. Тогава Мариана теглела съответните суми от сметката на Адвокатската колегия и погасявала липсите. Но после продължавала с присвояването на средствата. По груби сметки откраднатото надхвърля 35 000 лева.

"На общото събрание на местната колегия, състояло се на 25 януари т.г. не бяха изнесени никакви факти, нито отчет. Скандалът е огромен, за 2012 г. няма касова книга, унищожени са всички документи. Никой не е допускал, че това момиче може да действа така нагло и безогледно", коментира адвокат Белев. Той каза, че поради съмнения за некоректност още преди година и половина се е отказал с писмено заявление от услугите на браншовата осигурителна каса и ползва друга. Намерих заявлението си в коша при секретарката Георгиева, така на практика съм записан в две осигурителни каси, едната от които е куха, посочи Белев.

От началото на януари секретарката на Адвокатската колегия е в отпуск, но тъй като е неоткриваема за нуждите на разследването, е обявена за издирване.