“Господ е закрилял младежите в онази нощ. Чист късмет извадиха, че минути след като са паднали в реката, минах оттам и им помогнах”, разказва благоевградският бизнесмен Йордан Йорданов-Жъчката.

В неделя вечерта семейство от с. Стоб заедно със свои приятели - момче и момиче от Кочериново, паднаха в р. Бистрица с опел. Колата била шофирана от Гергана С., на 29 г.
Четиримата били на гости на свои познати в курортната местност Бодрост и се прибирали. Пътят, който е стръмен и с много завои, бил изчистен от снега, но заледен. На десен завой колата поднесла, излязля от шосето и се преобърнала от десетина метра в реката. Паднала със забита предница, а благодарение на голям камък се е подпряла и не е влязла цялата във водата.

Няколко минути след катастрофата по шосето минал 51-годишният Йордан Йорданов със свой приятел. Бизнесменът има ловно поле в планината и се прибирал към града.
Заради бракониери, които избиват животните му, той имал навик да се заглежда в дирите в снега и по пътя.

“Видях следи от гуми, които излизаха от пътя. Минавам всеки ден по този маршрут, знам, че е опасен и веднага се сетих, че има проблем. Инстинктът ми на ловец подсказа, че нещо не е наред”, разказва Йорданов.

Спрял колата, грабнал фенерче и буквално с няколко скока се спуснал по ската към реката. Чул крясъци и видял опела във водата. Колата била вече пълна наполовина. Опитал с ритник да счупи предното стъкло, но се оказало, че е много здраво. Намерил остър камък и кол и с него строшил прозореца. Започнал да вади младежите и да ги подава на приятеля си, който пък ги издърпвал на шосето.


“Целите бяха мокри, изплашени и пищяха от ужас. Навън беше най-малко минус 10 градуса. Ако бяха останали още няколко минути в ледената вода, щяха да са вкочанени”, спомня си фаталната нощ Жъчката.

Качил четиримата в колата, но едно от момичетата - Стефка, се оплаквало от силни болки в гърба. Наложило се да пусне седалката назад и да я подпре с възглавница. В това време минал с колата друг негов познат, който спрял да види какво става.

“Прехвърлихме едно от момчетата при него и с пълна газ тръгнахме към града. Надух парното до дупка, завих ги с моите дрехи, защото бяха като ледени висулки”, допълва Йорданов.

Точно на това място няма обхват на мобилните оператори, а фаровете на колата били забити в коритото на реката, така че от шосето трудно е щяло да бъдат забелязани.

“Бях и “Спешна помощ”, и Гражданска защита. Не съм се замислял, действах инстинктивно. Аз съм трениран човек и нямаше проблем да скоча в реката. Друго обаче ме притеснява. Докато качвах младежите един по един, мина една кола, видя, че съм отбил встрани с пуснати фарове, и не спря. Чудя се как в такова лошо зимно време ще видиш спрял край пътя автомобил и да попиташ колегата ти дали не е закъсал и да помогнеш”, ядосва е бизнесменът.

По 40-километровата отсечка от града до курорта той минава всеки ден и казва, че знае всяко камъче наизуст. Завоят, който шофьорката изпуснала, бил много лош, с обратен наклон. Въпреки че наскоро е правен ремонт, там не били поставени мантинели.

Преди година на същото място паднал в реката бетоновоз, спомни си Йорданов. Имало и други случаи на преобърнати коли в този участък, на които е спирал да помага, но за първи път видял такава опасна катастрофа.

Допуска, че шофьорката се е изплашила от замръзналия път и е натиснала спирачка, което всъщност е абсолютно недопустимо на заледен терен.

Данчо Жъчката казва, че още в неделя сутринта е имал някакво предчувствие за неприятност.

“Тръгнах към ловната база, но по пътя се сетих, че си забравих бинокъла в другия пикап. Чудех се дали да се връщам да го взема, колебаех се известно време и се отказах. Пътят беше много заледен и си казах, че по-добре да не се връщам. Пътувах към планината и нещо ми се въртеше в главата. Цял ден ми беше неспокойно”, допълни Жъчката.

Когато откарал пострадалите в Спешния център, помогнал на медиците да прехвърлят Стефка на носилка. Другите трима не били пострадали сериозно.

25-годишната Стефка, която работи в общинската администрация в Кочериново, бе транспортирана по-късно в “Пирогов” със счупен прешлен.

“Вчера са  правили нова снимка, освен тази от благоевградската болница. Вероятно в петък ще я оперират. Надявам се да се оправи бързо. Вярвам на лекарите, че ще я изправят на крака в най-скоро време. Всички близки на младежите сме много благодарни на г-н Йорданов, който буквално им спаси живота”, каза лелята на момичето Жулиета Лазова, която е кметица на с. Бараково.

“Разбрах, че ще се поставя пластина с 8 пирона. Казал съм на приятеля на Стефка, че ако имат нужда от пари, ще помогна. Няма защо родителите  да събират от познати”, допълни Йорданов. Бащата на Стефка е работник във ВиК - Кочериново, а майка  е безработна.

Дари 3000 лв. за операция на пострадалото момиче

Бизнесменът Йордан Йорданов от доста години се занимава с търговия с петролни продукти. Той е представител на “Лукойл” за Югозападна България, изнася и за съседна Македония. Фирмата му, в която е съдружник с още двама благоевградчани, стопанисва и ловни полета над Благоевград.


51-годишният Йорданов е известен в града бизнесмен, който преди много години е попадал в криминалните хроники. Поведението му обаче претърпяло коренна промяна, твърдят благоевградчани.

Вчера Йорданов дари 3000 лева за операцията на гръбнака на пострадалата в катастрофата Стефка. Готов бил да дари цялата необходима сума, но близките  имали част от парите. Жъчката избягва медийните изяви и сега, когато се разшумя около името му, той с неохота даваше изявления.

“Не съм искал да ставам звезда. Просто късмет, че минах покрай катастрофата и успях да помогна. Знам, че има и хора, които ме плюят за някакви други неща, но смятам, че съм постъпил човешки”, коментира той.