Градските власти във Виена обявиха през пролетта на 2013 година стратегия за развитие на гей туризма в града, отдавна извоювал си славата на музикален, културен и исторически европейски център. Резултатите вече са налице – Виена бе избрана за културна гей дестинация 2013 при годишната класация на читателите на сайта "GayCities.com".

80 000 потребители на онлайн пътеводителя гласуваха за гей дестинация 2013 в 14 различни категории. В категорията култура австрийската столица е следвана от столицата на Тексас - Остин, Сиатъл, Бангкок и Стокхолм. На първо място в общата класация е Чикаго, Ню Йорк е избран за гей център на нощния живот, а Амстердам води като "Мека на гей сватбите", съобщават от КОМПРЕС София, Бюро за връзки с Община Виена.

Виена се фокусира върху привличането на туристи, които имат интереси в областта на културата, но и разполагат с пари за харчене. Успехът на града се дължи не само на богатия културен живот, а и на толерантността на обществото към малцинствените групи, заявяват от общинската фирма "Виенски туризъм". Анализът на общината показва, че средният месечен доход на туристите, принадлежащи към гей общността, е по-висок, отколкото на останалите гости на Виена. Маркетинг анализаторът от градския съвет по туризъм Клеменс Кьотлингер коментира, че тази целева група е с "висок профил - луксозни клиенти, които ходят на опера и предпочитат изисканата храна". Официалните обекти от пътеводителя на Виена имат много повече интересни за гей общността аспекти, отколкото хората си представят. Градът предлага пешеходни турове в двореца "Белведере", построен от принц Евгений Савойски - славен хабсбургски генерал, но и гей според общото мнение на историците. Виенската опера пък е проектирана от двама архитекти гейове, един от които се е самоубил след отправените към сградата критики.

В австрийската столица се намира и най-голямата в Европа гей книжарница, предлагаща над 12 хиляди заглавия. Хората от гей общността се наслаждават като всички останали на музиката и изкуството на имперска Виена. И не на последно място сред причините за атрактивността на града сред гей общностите е провеждащият се ежегодно през май "Бал на живота" - събитие за набиране на средства за борбата със СПИН. Обикновено вечерта се открива от видна обществена фигура, а гостите са звезди и модели в изящни рокли и костюми. За посетителите има жива музика, диджеи и други забавления. Тазгодишният "Бал на живота" ще се проведе на 31 май.