Шведски изследователи откриха на дъното на Балтийско море уникални артефакти, които са датирани от археолозите отпреди 11 000 години. Находката вече бе наречена от местни медии „шведската Атлантида” поради съвпадането на датировката с предполагаемото време, когато според Платон е съществувала загадъчната държава.
Следите от древното селище се намират край бреговете на Швеция на дълбочина 16 метра, а екипът, който е направил откритието е от два шведски университета, съобщава Daily Mail. Тъй като част от артефактите са изключително добре запазени, учените предположиха, че селището е загинало в следствие на катаклизъм.

Сред намерените предмети са дървени фрагменти, кремъчни оръдия на труда, рога от животни и въжета. Открит е и харпун от кост на животно и останки от турове- предците на повечето познати днес рогати домашни животни.

Преди 11 000 години на това място е имало постройки, твърди ръководителят на археологическото проучване професор Бьорни Нилсон. Предстоят нови изследвания на мястото и на намерените артефакти.