Световният земеделски и хранителен гигант "Монсанто" разработва нови подобрени видове плодове и зеленчуци, без да използва генно модифициране, съобщава сп. "Дискавър". Лук, от който не се плаче, броколи с повече антиоксиданти и пъпеш, който не гние, след като узрее, са сред новите храни, които скоро ще се появят по магазините.

От компанията уверяват, че растенията не са генномодифицирани. Биолозите използват високите технологии, за да ускорят естествения процес на подобряване на видовете, който се развива от зората на земеделието. Също както прадедите ни са отделяли семена от най-едрите плодове и са експериментирали с опрашване на "сполучливи" екземпляри, за да подсилят положителните качества на растенията, само че сега подборът им е много по-бърз и ефективен благодарение на генните технологии.

Специалистите идентифицират гените, които носят определени характеристики, след което сканират милиони семена и избират да засеят тези, които носят желаната комбинация. Ученият Бен Пейнтър обяснява механизма в статия в сп. "Wired": "Шансът 20 различни характеристики да се комбинират в едно растение е 1:2 000 000 000 000. В природата постигането на тази комбинация поже да отнеме едно хилядолетие. "Монсанто" го прави за няколко години." Учените имат база от 40 милиона взаимовръзки между чертите на организмите и използват компютърно моделиране, за да подберат растенията, които да опрашат и да предвидят комбинациите от гени в следващото поколение. Специална машина след това отделя малки парченца от семената, без да ги уврежда. След като бъдат тествани, избраните семена се засяват. Така се спестява време растението да израсне, за да се види дали носи желаните характеристики.

В резултат на тази свръхефективна техника "Монсанто" вече пуска на пазара следните нови зеленчуци: броколи "Бенефорте", богати на глюкорафанин, който произвежда антиоксиданти; лук "Евърмайлд", който не предизвиква сълзи; пъпеш "Мелориндж", който не изгнива, след като узрее; маруля "Фрескада" с повече фолиева киселина и витамин С; чушки "Белафина", които са по-дребни за по-малко отпадъци. За да създадат новата маруля например, учените на "Монсанто" са кръстосали салата "Айсберг" и обикновена маруля, за да увеличат нивата на фолиева киселина със 146%, а витамин С с 46%.

С насочването на дейността си извън генномодифицираните организми (ГМО) "Монсанто" се опитва да изчисти имиджа си пред потребителите. На много места е въведено изискването етикетите на продуктите да указват съдържанието на ГМО и много хора избягват такива храни, тъй като няма дълготрайни наблюдения върху ефектите от консумирането им. "Няма панацея за добра репутация, но помага", казва дейквид Старк от "Монсанто" пред сп. "Wired".