Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще изчака съставянето на ново правителство в Украйна преди да реши дали ще предостави на страната остатъка от спасителния пакет в размер на 15 млрд. долара.

"Нека изчакаме, докато се състави новото правителство в Украйна", каза Путин. Той отговори на премиера Дмитрий Медведев, който подчерта, че споразуменията трябва да се задействат едва след като стане ясен съставът на новото правителство.

"Във връзка с необходимостта от задействане на всички споразумения, ние трябва да го направим обмислено, а това може да стане само след като узнаем какво ще бъде новото правителство, което ще работи там, и какви ще бъдат принципите му на работа", заяви Медведев.

След разговорите с високопоставени представители на ЕС вчера руският президент обеща, че Русия няма да преразглежда споразумението за отпускане на заем на Украйна, дори ако опозицията дойде на власт.

Русия предостави през декември на Украйна кредитна линия в размер на 15 милиарда долара и намаляване на цената на газа, след като украинският президент Виктор Янукович отказа да подпише подготвяното с години споразумение за асоцииране с ЕС. Рязката промяна на ориентацията стана причина за протестите по улиците на Киев, които се разпространиха и в други градове. Те доведоха страната до ръба на пропастта и станаха причина за оставката вчера на правителството.