Бившият охранител на инкасо кола от Пловдив Георги Енев получи окончателно 12 години затвор, след като Върховният касационен съд потвърди присъдата за обира. Енев и адвокатите му обжалваха решението на апелативните магистрати с аргумента, че липсват мотиви са утежняващи обстоятелства за вината му и има допуснати процесуални нарушения.

ВКС отхвърли техните тези, както сториха това и в Пловдивския апелативен съд.

Върховните съдии припомнят, че размерът на присвоената от Енев сума е 50 пъти по-висока от необходимото, за да се квалифицира случаят като особено тежък.

Георги Енев е осъден за длъжностно присвояване на близо 1.5 милиона лева от инкасо автомобил, на който той бе охранител. При един от курсовете на 22 юни 2012 г. той помолил колегата си да му купи дюнер и кафе. Докато другият охранител се редял на опашка, Енев потеглил с автомобила, след което прехвърлил сумата в своята кола и изчезнал. След това се укриваше успешно над две седмици, в крайна сметка сам се предаде на полицията.

Той така и не каза къде е скрил парите. В същото време Енев се призна за виновен и делото се гледаше по съкратената процедурата. Признаването на вината задължи съдът да му намали присъдата с 1/3 от максималното наказание за този състав от Наказателния кодекс и това редуцира наказанието му до 12 години.