Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и е открила производства срещу две от големите търговски вериги у нас - "Кауфланд" и "Метро". Това става ясно от съобщения на официалния сайт на комисията.

Антимонополното ведомство е започнало процедури срещу тях във връзка със заблуждаваща реклама, уточниха от ведомството.

Вероятно става въпрос за разпространени рекламни брошури, в които КЗК ще проверява за заблуждаваща реклама. От комисията уточниха, че проверката ще продължи в рамките на 2 месеца.

Комисията често пъти се самосезира след подадени сигнали на граждани - подобен бе случаят, когато КЗК направи проверки на "Била България" и "Лидл". Тогава ведомството провери рекламни кампании на двете компании, за да прецени дали обещаваните от тях промоции отговарят на истината.

Комисията излезе с отделни решения за двете вериги, според които и двете дружества трябва да платят значителни глоби заради заблуждаваща реклама. В случая с „Лидл“ заблуждаващата реклама бе при кампанията под наслов „Най-доброто от България. Най-доброто от Европа“, за която бе наложена санкция в размер на 370 хил. лв.

Санкцията срещу „Била България“ бе за кампанията „Гаранция Clever най-ниска цена”, а глобата бе 483 хил. лева.

От КЗК уточниха, че и двете вериги в момента обжалват решенията на комисията.

Ако съдът потвърди констатациите на комисията, компаниите ще трябва да платят глобите, които им бяха наложени, припомнят от антимонополното ведомство.