Над 24 милиона продадени автомобила Opel Kadett и Opel Astra – впечатляващо число и изключително постижение за марката Opel. Подредени плътно един зад друг, всички произведени до момента компактни модели на Opel биха надхвърлили магическата граница от 100 000 километра и формират автомобилна колона, която може да обиколи два пъти и половина земния екватор. Накратко може да се каже, че компактните автомобили на Opel успешно направиха мобилността достъпна за нови социални класи и когато индивидуалната възможност за придвижване на четири колела стана част от тяхното всекидневие, последните поколения направиха иновациите от по-високите сегменти достъпни.

Сега Opel отваря нова глава в историята на своя бестселър, продължавайки идеята за „демократизиране“ на иновациите от горните класове и комбинирането им с експресивен и динамичен дизайн. Следващото поколение на Astra използва за основа изцяло нова олекотена технологична архитектура, задвижва се изключително и само от най-новите поколения двигатели и предлага предимства и характеристики, доскоро познати само в горния автомобилен клас. Изчистеният дизайн прави осанката на новата Astra по-атлетична откогато и да било, а в цялосната си същност новата Astra cъчетава технологичната и енергийна ефективност с подчертана елегантност и поставя нови стандарти в компактния клас със своите върхови нововъведения. Opel Astra ще отпразнува своята официална световна премиера на международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт през есента (17 – 27 септември, 2015 година).

Споменавайки официалните празненства, трябва да отбележим, че през тази година един от предшествениците на новата Astra в лицето на Opel Kadett B навършва своя 50-и юбилей. Моделът Kadett достига производствен тираж от над 2.6 милиона екземпляра и през 60-те години на миналия век в рекламата му се използва слогана „Автомобилът” (Das Auto). По онова време той оставя конкуренцията зад гърба си със своя жизнерадостен дух, изобилие от вътрешен простор, обширно багажно отделение и високо равнище на безопасност. Накратко, “всеки, който знае какво иска, кара Kadett”.

До момента титлата на абсолютен рекордьор по продажби в 79-годишната история на моделите в компактния клас на Opel носи Astra F, произвеждана в периода от 1991 дo 1997 година. За първи път този модел въвежда в цяла Европа името Astra, което до този момент се използва само на пазара във Великобритания, а общият обем на продажбите му достига над 4.1 милиона автомобила. Много близо до границата от четири милиона се приближават и продажбите на моделите Kadett E (3.8 милиона) и Astra G (3.95 милиона). Всичко това дава много сериозни основания да хвърлим поглед назад към над 24-те милиона продадени компактни автомобила с марката Opel.

От Kadett 1 дo Astra K – история на успеха, обхващаща единайсет поколения

1936-1940 година - Opel Kadett 1 – народният автомобил

Първият Opel Kadett предизвиква малка сензация – както в технологично отношение, така и в ценово. В периода от 1936 дo 1940 година в Рюселсхайм са произведени повече от 100 000 екземпляра oт този четириместен модел, като още по онова време заводът на Opel е едно от най-модерните по рода си съоръжения в Европа. Първото издание на Kadett се отличава с революционна самоносеща каросерия, предлага се под формата на седан и на кабриолет и струва само 2 100 германски марки. Динамичният четириместен модел развива максимална скорост почти 100 км/ч и не след дълго успява да завоюва сърцата на масовите потребители. Kadett е приет ласкаво и от пресата - “Първите тестови пътувания с Kadett потвърдиха, че моделът определено е необикновено добро предложение в тази ценова категория,” отбелязва германския всекидневник “Braunschweiger Tageszeitung” в статията си от 5 декември 1936 година. Ходовата част с независима схема Дюбоне на предното окачване и заден мост с листови ресори е заимствана от Opel Olympia, а четирицилиндровият двигател с т.нар. „L-глава” и чугунен блок води началото си от Opel P 4. Агрегатът постига максимална мощност 23 к.с. от работен обем 1 073 cм3. Предимствата извлечени от модулния принцип при конструирането и компановката също имат съществен принос за ниската цена на модела.

1962-1965 година - Opel Kadett A – за годините на германското „икономическо чудо”

Големият багажник, изобилието от простор за четиримата пътници, новият, динамичен двигател и ниските експлоатационни разходи са основните съставки на рецептата донесла успеха на модела Kadett A. В периода от 1962 дo 1965 година компанията Opel произвежда от него близо 650 000 екземпляра. Очертанията на каросерията на седана с две врати изглеждат делово и са изключително модерни за времето си. Долният ръб на прозорците е разположен ниско, панорамните прозорци осигуряват добра видимост, а декоративната ивица отстрани подчертава издължения силует на модела. Предните калници се заострят в посока към светлините, а краищата на задните са оформени като перки. Вътрешното пространство се оказва извънредно впечатляващо за собствениците на традиционните за онова време модели в малкия клас. Пространството под задния капак е истински багажник и дори отворът за зареждане на резервоара е изнесен отвън! „Opel Kadett или накратко OK, е идея, която е дело на рекламния отдел на Opel, който не може да се противопостави на изкушението да намекне за слабостите на конкуренцията от Волфсбург. „Никога повече няма да усещате мириса на бензин в багажника,” отбелязва той с намигване. Със своя модерен, разположен отпред двигател с водно охлаждане, Kadett има и друго важно предимство пред „костенурката”. Четирицилиндровият агрегат с работен обем 993 cм3 развива максимална моност 40 к.с. и от месец март 1963 година се ползва и за задвижването на новата комби версия Kadett Caravan.

1965-1973 година - Opel Kadett B – „Автомобилът” с главна буква

След латинското „А” идва „B”, a през 1965 година първият модел Kadett е заменен от нова серия. Новата версия е с дължина над четири метра, с което значително надминава размерите на своя предшественик. Що се отнася до модерната осанка, дизайнерите на модела определено черпят вдъхновение от колегите си отвъд океана. Плавно снижаващата се задна част напомня на популярните в САЩ по онова време „fastback” модели. През 1966 година публикация в изданието “Automobil Illustrierte” отбелязва - “Можете да видите мощта и бързината още преди да чуете звука на двигателя.” И наистина, увеличена е не само дължината, а и мощността на новото поколение. Инженерите на Opel увеличават диаметъра на цилиндрите на четирицилиндровата машина с по 3 мм, а мощността на базовия агрегат с 1 078 cм3 вече е 45 к.с. Желаещите нещо повече могат да се насочат към версията 1.1 S с повишена степен на сгъстяване и максимална мощност 55 к.с. Моделът Kadett бързо се превръща в пазарен успех с над 2.6 милиона продадени екземпляра от месец септември 1965 до месец юли 1973 година.При това успехът му не се ограничава само в родната Германия - през 1966 година делът на износа достига 50 процента, а Kadett се приема радушно от клиентите в 120 cтрани по целия свят.

1973-1979 година - Opel Kadett C – атлетът

Фамилията на Kadett C е многолика – интелигентен семеен модел, шикозен втори семеен автомобил с практичен заден капак или динамично спортно купе с бойна окраска. Общо 1.7 милиона от всички тях са произведени в периода между 1973 и 1979 година. Използващият задно предаване Kadett C дебютира през месец август 1973 с изчистен дизайн на каросерията и нова конструкция на предния мост с двойни напречни носачи. Cред характерните елементи в дизайна са плоската радиаторна решетка, предният капак с типичния за марката централен ръб и оформената като аеродинамичен спойлер предна престилка. “Kadett не само се държи изключително добре на пътя, но прави впечатление със своята прецизна конструкция, дизайн и изпълнение. Моделът се нуждае от малко поддръжка, ремонтопригоден е и е икономичен за експлоатация,” отбелязват тестовите експерти от “auto motor und sport” в брой 20/73 на германското специализирано автомобилно списание. Мощната версия GT/E дебютира на автомобилното изложение IAA през 1975 година. Неговият 1.9-литров двигател със система за впръскване на гориво Bosch L-Jetronic развива максимална мощност 105 к.с. и ускорява тежащия само 900 килограма Kadett до максимална скорост от 184 км/ч.

1979-1984 година - Opel Kadett D – моделът с предно предаване

Четвъртото поколение на следвоенния Kadett полага началото на нова ера в компактния клас автомобили на марката Opel. На изложението IAA през 1979 година, под формата на модерния Kadett D пред широката публика дебютира първият модел с предно предаване на Opel. Цялостните качества на продукта са наистина убедителни. Въпреки че каросерията на новото попълнение в гамата е със 126 мм по-къса от тази на предходния модел, достигайки само 3 998 мм, дължината на вътрешното пространство е увеличена, а просторът в интериора превъзхожда значително този при много от директните конкуренти. Но компановката на силовото предаване и задното окачване с торсионна греда не са единствените, които скъсват с традициите - Kadett вече разполага с новия 1.3-литров OHC (с горноразположен разпределителен вал) двигател във версии с 60 и 75 к.с. Революцията продължава с вариантите на купето, където в допълнение към просторното комби с максимален багажен обем до 1 425 литра, Opel предлага само fastback версии на модела. През месец януари 1983 година на пазара излиза и спортният Kadett GTE с максимална скорост 187 км/ч и 1.8-литров четирицилиндров двигател с максимална мощност 115 к.с. Сред другите технически модификации на спортната версия са по-стегнатата настройка на ходовата част с намален клиренс, новите тампони на кормилната уредба и вътрешновентилираните предни дискови спирачки. Общо 2.1 милиона екземпляра от Kadett D са произведени в периода между 1979 и 1984 година.

1984-1991 година - Opel Kadett E – световният шампион по аеродинамика

Вторият Kadett с предно предаване, произвеждан от 1984 дo 1991 година, получава европейската награда “Автомобил на 1984” и е абсолютен пазарен фаворит. С продажбите си в размер на 3 779 289 автомобила за целия период на производство, моделът се превръща не само в най-големият бестселър в историята на марката Opel до този момент, но и в световен шампион по аеродинамика. Инженерите на Opel определено удрят джакпота през 1984 година, използвайки технологичната основа на своя предшственик, но с изцяло нов хечбек дизайн, Kadett E разполага с всичко необходимо, за да направи шеметна кариера. Със своя коефициент на обтекаемост от 0.39, Kadett D е най-добър в своя клас, но постижението му направо бледнее на фона на резултата на неговия наследник. След като прекарва общо 1 200 часа във фини настройки в аеродинамичния тунел, моделът E постига сензационния за времето си коефициент от 0.32. Динамичният GSi с коефициент Cd oт 0.30 и Cх от 0.57 е най-аеродинамичният хечбек в света към онзи момент. Клиентите отдават дължимото внимание на новите форми и само след няколко месеца генерират продажби, които утъпкват пътя на поредния успех - през 1987 година Kadett E регистрира 625 000 продадени екземпляра в Европа. Към този момент комби версията вече се е изкачила на върха в своя клас. От есента на 1985 година и версията седан отново е част от гамата - за първи път от времето на Kadett C. Наред с това, спортният GSi вариант се превръща в своеобразна жива легенда, а с появата на сцената на емблематичния 16-клапанов двигател през 1987 година моделът оставя конкуренцията да диша праха му.

1991-1997 година - Opel Astra F – бестселърът

Цели 4.13 милиона екземпляра Astra F слизат от конвейерите в периода между 1991 и 1997 година, с което моделът се превръща в най-продаваният в историята на Opel дотогава. Развойната му дейност е фокусирана върху съчетанието от модерен дизайн и по-обширно вътрешно пространство, повишен комфорт и по-силно ударение върху опазването на околната среда.

Наследникът на Kadett заимства името си от британския вариант на модела (от 1980 година четвъртото поколение на Kadett се продава във Великобритания като Vauxhall Astra). При своята нова звезда Opel поставят началото и на офанзива по отношение на безопасността. Всички версии на Astra предлагат активни предпазни колани с устройства за притягане на предните места, възможност за регулиране на коланите по височина, седалки с мерки против „гмуркане” под предпазния колан и защита от страничен удар с двойни тръбни елементи във всички врати. За първи път всички двигатели са оборудвани с каталитични конвертори.

1998-2004 година - Opel Astra G – многофункционалният модел

През пролетта на 1998 година на пазара излиза новата Astra с динамичен силует в стила на спортните купета. От самото начало моделът се предлага като хечбек с три и с пет врати и като комби Caravan. По-късно към гамата се прибавят седан, купе и кабриолет. Оригиналният и прогресивен дизайн, динамичната ходова част и технология на задвижване, както и близо двойното увеличение на стабилността на каросерията на огъване и усукване в сравнение с предходния модел са само някои от характеристиките на изцяло новото, второ поколение на Opel Astra. Цялостното галванично покритие на каросерията на новия модел играе ключова роля в намаляването на обезценяването и запазването на стойността на автомобила при повторна продажба. Мерките за повишаване на активната безопасност са разширени с увеличаването с 30 процента на светлинния поток от предните светлини с прозрачни стъкла и халогенни осветителни тела H7, както и с изцяло реконструираната ходова част Dynamic Safety (DSA). Моделът съчетава комфорта на возене с динамично и сигурно поведение на пътя дори при високо натоварване. Междуосното разстояние е увеличено с около десет сантиметра, давайки възможност за разширяване на вътрешния простор и преди всичко на пространството за краката на пътниците на задните седалки и на багажния обем, който вече достига 370 литра.

2004-2009 година - Opel Astra H – могъщият

С гамата от дванайсет двигателя с мощност в диапазона от 90 дo 240 к.с. и седемте варианта на каросерията, възможността за индивидуален избор при продадената в тираж над 2.7 милиона екземпляра Astra H е наистина изключителна по рода си. При излизането си на пазара през месец март 2004 година, третото поколение на Opel Astra впечатлява със своя прогресивен дизайн, високи динамични характеристики и множество технологични нововъведения, спечелвайки веднага множество сравнителни тестове в специализираните автомобилни издания. Сред технологичните акценти при Astra са адаптивната система на ходовата част IDSPlus с електронно безстепенно управление на работата на амортисьорите Continuous Damping Control (CDC), които до този момент се предлагат само в автомобилите от луксозния клас и при скъпите спортни модели, както и с адаптивната система на предните светлини Adaptive Forward Lighting (AFL) с динамично насочване в завой. Astra се отличава и с висока степен на безопасност. Независимата организация за защита на потребителите в областта на пътната безопасност Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) отличава новата Astra с най-високата оценка от пет звезди по отношение на защитата на възрастните пътници в автомобила. С оценката си от общо 34 точки, бестселърът на Opel се нарежда сред най-безопасните седани в компактния клас към този момент.

2009 – 2015 година - Opel Astra J – дизайнерското творение

Скулптурна артистичност в съчетание с германска прецизност – Opel Astra J не само се превръща във въплъщение на стилистичната философия на марката, но предлага на водача и пътниците и множество технологични решения, които вече са дали своя решителен принос за успеха на бестселъра в средния клас Insignia. Фронталната видеокамера Opel Eye разпознава пътните знаци и информира водача за актуални ограничения на скоростта или забрани за изпреварване. Системата подава и предупреждение при опасност от неволно напускане на лентата за движение. Благодарение на адаптивната система на предните светлини AFL+, Astra буквално може да наднича зад ъгъла и при необходимост да премине на къси или на дълги светлини. С новата си ходова част, която може да бъде надградена с адаптивната технология FlexRide, последното поколение Astra може да прояви в пълна степен своите динамични таланти. Със своята нова ходова част последното поколение на Astra има възможност да изяви напълно своя динамичен талант. Новата конструкция на задния мост гарантира удоволствие на пътя, подобрено поведение и максимален комфорт благодарение на звеното на Уат, спомагащо за подобрен контрол върху траекторията на колелата. Водачите на Astra могат да разчитат и на новото поколение предни седалки разработени съгласно последните открития в областта на безопасната ергономия и са наградени със знак за качество от независимата организация на медицинските специалисти в областта на здравето на гърба AGR (Дружество за здрави гърбове).


От 2015 година - Opel Astra K – качественият скок

С до 200 кг по-лек, по-просторен в интериора независимо от намалената обща дължина и енергийно по-ефективен благодарение на двигателите от ново поколение – новият Opel Astra е качествен скок в развитието и ще отбележи своята световна премиера на международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт през месец септември 2015 година. Поръчки за варианта хечбек с пет врати на новото поколение на успешния модел в компактния клас се приемат официално от средата на месец юни. След 53 години от представянето си в Kadett, двигателят с работен обем от 1.0 литър прави завръщане под капака на компактния модел на Opel. Сега обаче той е почти два пъти по-мощен със своите 77 кВт/105 к.с постигнати благодарение на директното впръскване и турбо технологиите. Този двигател прави новата Astra също и екологично най-чистият и най-икономичен по отношение на горивото модел в компактния клас към момента. Продължавайки традицията, която започна с Astra G, новата Astra K ще се отличава и с новата си светлинна технология. Това е първият автомобил в компактния клас, в който се въвежда изцяло LED матричната технология IntelliLux LED® - досега резервирана само за луксозни и премиум модели. Новото поколение системи за подпомагане на водача включва системите за разпознаване на пътните знаци (Traffic Sign Assistant), за поддържане на пътната лента (Lane Keep Assist) с предупреждение при непреднамереното й напускане (Lane Departure Warning), както и индикация за дистанцията до предния автомобил (Following Distance Indication) и предупреждение за удар отпред (Forward Collision Alert) с принудително аварийно спиране (Collision Imminent Braking). В допълнение новата Astra K отново предлага удобството на ергономичните седалки, сертифицирани от AGR, този път с нова конструкция. Тези нови предни седалки могат дори да бъдат допълнени с вентилация и функция за масаж.