"Дали от ГЕРБ ще внесат вота на недоверие или ще размислят за пореден път - не е ясно, защото сме виждали обръщане на 180 градуса от днес за утре при тях. А темата "Сигурност" е най-неподходящата за тях, те за какво са - да се възстанови системата за незаконно подслушване ли, която беше констатирана от прокуратурата, когато 800 души - хора от медиите, от политици, общественици и др. бяха подслушвани".

Тези констатации и въпроси зададе лидерът на КБ Сергей Станишев по повод намерението на ГЕРБ да внесе вот на недоверие към правителството, предаде репортер на БГНЕС.

Или, може би, от ГЕРБ ще защитават тезата, че МВР се превърна в партизирана институция и в инструмент за репресии на бизнеса ли, иронично отбеляза червеният лидер. Или ще защитават тезата си, когато по времето на г-н Цветанов като министър имаше няколко тежки пробива в националната сигурност - първият терористичен акт от десетилетия с жертви, помните и десантчиците в с. Куиловци, когато никой не обясни как са се оказали те на територията на страната - това ли ще им бъде мотивацията при вота на недоверие? Убеден съм, че правителството има много ясни и сериозни аргументи за работата, която е свършена - възстановява се контрола при използването на СРС, създаде се специализирано бюро, което ги контролира. Докато по времето на Цветанов нищо не бе направена, за да бъдем подготвени и за бежанската вълна, продължи Станишев.

Подготвяме и законопроект за МВР, който се подкрепя и от служителите на МВР, и от синдикатите там - в него се дават ясни правила за кариерно развитие, отговаря на всички социални очаквания на синдикатите и на социалните ангажименти към служителите, за първи път се плаща пълния обем за извънредния труд на полицаите, посочи Станишев. Нямам никакви притеснения от политическия дебат по вота, добави той.

БСП не е наказателен взвод, както и Националния съвет в т.ч.- изключително сме толерантни към всякаква критика, към всякакво мнение и неговото изразяване, отговори Станишев на въпрос на медия по повод ситуацията с членовете на БСП от АБВ. Ще използвам този случай да се обърна към Георги Първанов, към Румен Петков и други наши членове, които заявяват, че застават зад листи на друга политическа сила, защото ще се явяват на избори във форма на коалиция, както бе заявено - да преосмислят решението си, каза той. Слушам намеренията и аргументите им - звучат красиво, когато казват ГЕРБ трябва да останат в опозиция още дълго време. Когато заявяват, че подкрепят правителството на г-н Орешарски това трябва да бъде покрито с действия. Един загубен глас обаче за левицата е глас в подкрепа на Борисов и хората осъзнават това много добре. Станишев отново ги призова да преосмислят тази своя позиция, защото всички в БСП разбират много добре, че е шизофренна позицията: аз съм в БСП, но работя, подкрепям и организирам друга политическа сила. Защото на избори се явяват политически сили, а не граждански сдружения, припомни лидерът на БСП.