Нова вълна измами с помощта на електронен подпис залива страната, алармираха нотариуси и полицаи. Става дума за прехвърляне на фирми, имоти, коли и акции без знанието на собствениците им. Измамите стават с помощта на електронен подпис, който дава достъп на всеки негов притежател до масивите на Агенцията по вписванията и други институции. Така измамниците получават достъп до данните на собственици на фирми, подписите и печатите на нотариусите и начините за изповядване на сделките. Такъв случай бе регистриран в Плевен преди дни, където измамници успяха да отмъкнат фирмата на арендатор. Става дума за компанията "Агро-бел 2001" на бизнесмена Павел Стоименов, която има 20 млн. лв. оборот годишно.

"По същата схема могат да откраднат не само фирмата, но и имота или колата на всеки българин. По-голямата прозрачност, която има сега в държавата, вече започва да се ползва за користни цели. Може да се злоупотреби с информацията, до която гражданите имат свободен достъп", коментира за "Стандарт" вчера директорът на плевенската полиция Йордан Каменов по повод последната виртуална кражба на бизнес. Работата по случая следи лично главният комисар на МВР Светлозар Лазаров. Притесненията на полицаите са, че този вид измами вадят на дневен ред големи пробиви в нормативната уредба. "В търговския регистър излизат всички данни за фирмите, активите и пасивите, оборотите, годишните данъчни декларации. Оказа се, че въобще не са защитени тези данни, защото законите са такива", коментира още комисар Каменов. Досега разследването е показало, че сделката, която продава фирмата на Павел Стоименов на непознато лице, е извършена чрез фалшив подпис на нотариус и чрез подаване на документи за промяна в Агенцията по вписванията с електронен подпис.

"С помощта на подписа лицето физически не се е явило пред служителите, а по електронен път са изпратени копия на документите", обясни разследващите. В момента на"изповядването на сделката" пък нотариусът, чийто подпис седи там, е бил в чужбина. Още при разкриването на схемата председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев бе сигурен, че в нея не участват негови колеги. Заради нова вълна измами обаче нотариусите искат да имат право да вписват сделки в Търговския регистър. Така те ще носят отговорността за прехвърлянията и с вписването ще потвърждават, че именно те са изповядали сделката, а не става дума за измама. "От началото на годината два пъти бях сезиран за фалшив мой печат. Но в момента нямам какви действия да предприема, за да се защитя", коментира шефът на нотариусите. Според него данните, които се заявяват, би следвало да бъдат проверявани от служителите в Търговския регистър и Агенцията по вписванията. Тази проверка трябва да се извършва след една взаимна връзка между нотариусите и Агенцията по вписванията", смята Катранджиев. Адвокати също са на мнение, че законът трябва да се промени. Според тях изискването с една декларация и копия на документи да се извършва прехвърляне на дялове и фирми дава възможност на престъпници да се възползват и да крадат чужда собственост.

Според шефа на Агенцията по вписвания Венцислав Спиридонов пък единственият изход за предотвратяване на подобни фирмени кражби е SMS известяването на собствениците. Според него трябва да бъде решен и проблемът за връзката между системите на Агенцията по вписванията и на нотариусите.

Само 1% от фирмите абонирани за известяване

Близо 5000 търговеца от общо 500 000 са се абонирали за SMS известяване при всяка промяна във фирмата им. Услугата е валидна от една година в Агенцията по вписванията. SMS-и се получават при вписвания, отбелязвания и заличавания на имотни сделки. Чрез активиране на услугата потребителят купува пакет от 500 SMS, който е валиден за срок от 2 години от датата на закупуването. Цената на пакета е 6 лева с ДДС, като един SMS е на стойност една стотинка. Съобщението обаче дава пълни данни за всяка промяна в компанията, която трябва да се впише в масивите на агенцията.

Личните данни са защитени
Венцислав Спиридонов, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията


- Г-н Спиридонов, как се осъществява достъпът до Търговския регистър (ТР) и на какво основание?

- Агенцията по вписванията (АВ) осигурява регистриран достъп до делото на търговеца, спазвайки законовите разпоредби (чл. 11, ал. 2 на Закона за Търговския регистър), от 1 януари 2013 г. Достъпът се предоставя в териториалните звена на агенцията след представяне на молба и документ за самоличност.

- А защитата на личните данни?

- С оглед защита на личните данни заявленията не се подават по електронен път или чрез пълномощно. За тези, които имат електронен подпис, издаването на цифров сертификат не е необходимо. Цифровият сертификат е безплатен и е валиден за срок от една година. От 2 януари до 28 януари т.г. са издадени над 800 сертификата. Те се издават на гише персонално за всеки. Воденето и съхраняването на данни от Търговския регистър, което представлява обработване на лични данни, е правомощие на Агенцията по вписванията. То е регламентирано със Закона за ТР, който прогласява неговата публичност.

- Защо все още няма връзка между системите на Агенцията по вписванията и на нотариусите?

- Ръководството на агенцията работи по интегрирането на системата на ТР с Регистъра на пълномощните от октомври миналата година. Провели сме срещи с представители на Нотариалната камара, на съдиите по вписванията. Срещата, която ще се проведе в сряда (днес бел. ред.) по същата тема, беше насрочена преди неприятния случай с фирма "Агро бел 2001". Надявам се, че чрез усилията на всички заинтересовани ще постигнем окончателно решение.

2500 без пари след измамата

Блокираха сметките на Павел Стоименов, не може да плати заплати и наеми

Заради грандиозната измама с плевенската фирма "Агро-бел 2001" 50 работници и 2000 арендатори остават без пари, поне този месец. Това съобщи за "Стандарт" бизнесменът Павел Стоименов. "В момента не работя, няма как. Не мога да купувам нито плодове, нито нищо, разбирате ли?! Аз съм човек, който си плаща данъците. Плащал съм редовно заплати и осигуровки на работниците, дал съм им бонуси за Нова година", сподели отчаян Стоименов.

Фирмата "Агро-бел 2001" е един от десетте най-големи земеделски производители у нас с годишен оборот от около 20 млн. лв. Тя обработва над 70 хил. декара земя в Плевенско и в община Опан край Гълъбово. Фирмата "Агро-бел 2001" бе открадната от собственика й с два фалшиви печата и два фалшиви подписа върху договори за покупко-продажба на дялове на дружеството. Те са на собственика на фирмата Павел Стоименов и на софийския нотариус Валери Манчев. Под номерата на изповяданата сделка в книгата на нотариуса обаче фигурират съвсем други документи. Оригиналите са сканирани от Търговския регистър. След като измамникът Станимир Василев от варненското с. Чернево подготвил договорите менте, той ги пратил по електронната поща в Агенцията по вписванията със собствения си електронен подпис. Нито в един момент обаче Василев не се появил физически нито в офис на агенцията, така че да бъде разпознат от някоя от камерите, нито в офиса на нотариуса. Всичко това се случило за 2 часа на 19 януари. Ден по-късно истинският собственик Павел Стоименов отишъл при нотариус и се опитал да продаде земя. "Останах втрещен, когато нотариусът Димитър Джонов от Никопол направи проверка и ми каза: "Ама ти вече не си собственик на фирмата! Нищо не можеш да продадеш", разказа вчера Стоименов. Още на 21 януари обаче новият "собственик" Станимир Василев успял да продаде два парцела с подписа и печата на нотариус Светозар Стоилов - по 50 и 10 дка в шуменското с. Мадара. Продал ги е уж за по 160 лв. на декар, но реалната им цена е по 1200 лв./дка. При нотариуса Стоилов дошли двама души от страна на продавачите - Василев и още един човек, за когото се предполага, че е мозъкът на схемата за измама. Полицията разполага с фоторобот на предполагаемия бос на измамата и в момента го издирва в цялата страна.

Насрещните проверки да са задължителни

За пет минути всеки би могъл да стане жертва на подобна престъпна схема, в която попаднах аз. Като лично потърпевш от недостатъците на системата предлагам да бъдат направени следните промени. На първо време, преди въвеждане на законодателни промени, да се изисква от служителите на Търговския регистър да извършват насрещни проверки при нотариусите, заверили съответните документи, за тяхната истинност. След подаване на всички документи за вписване в Търговския регистър да има срок от около месец за извършване на проверка на тези документи. Да бъдат направени законодателни промени, предвиждащи сделки, свързани с промени в представителната власт, и собствеността да могат да се извършват от нотариуси с район на действие, съвпадащ с адреса на управление на търговските дружества. Да се изисква задължително удостоверение от НАП за липса на задължения към бюджета и персонала. Нотариусите, изповядващи сделките, да имат задължение да вписват тези обстоятелства в Търговския регистър и да гарантират истинността на приложените документи.

Експерти мислят как да спрат далаверите

Какви промени в законите са необходими, за да се спрат кражбите на фирми ще обсъждат днес на специална среща в Агенцията по вписванията експерти от различни браншове. Тя е под егидата на Министерството на правосъдието. На нея ще присъстват представители на Асоциацията на банките в България, Нотариалната камара и съдиите по вписванията. На тази среща допълнително са били поканени да присъстват и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България и Българска асоциация на собствениците на земеделски земи.
Междувременно в подкрепа на измамения бизнесмен Павел Стоименов застанаха няколко браншови организации на фермери, собственици на земеделски земи, зърнопроизводители, овцевъди, тютюнопроизводители, животновъди и др. Те излязоха с декларация в негова защита, изпратена до институциите и парламентарните групи на политическите партии у нас. Браншовиците заявяват, че ще предприемат протести, ако държавата не реагира адекватно на случая със Стоименов.

Няма наказание за отмъкната компания

Наказание за открадна фирма. Такова понятие в наказателните ни закони все още не съществува, обясниха експерти. Отнеманията на компании са придружени обикновено от съпътстващите документни или длъжностни престъпления, след като вече измамата е извършена. Затова и няма как да се води статистика за това колко фирми са откраднати. Няма как и извършителите да получат по-тежки наказания от тези, предвидени за документна измама. В повечето случаи те се наказват с глоба или с условна присъда.