"Разцеплението е нормален процес във временна структура, която се породи от окупацията. След нея най-нормалното е всеки да намери своя път".

Това каза в "Тази сутрин" обявяваният като лидер на Ранобудните студенти Ивайло Динев. Обяснението му дойде, след като се появиха "разграничителни" позиции между студенти, участвали в първата и във втората окупация на Ректората на Софийския университет – и двете останали с неизпълнени цели.

Появиха се и обвинения, че "ветераните" в окупирането са оказвали натиск на последвалите ги. Според Динев обаче за подобно твърдение не може да се говори – решили да говорят очи в очи с останалите вътре 15-20 човека, за да изкажат своето виждане. "Дори чух момче, че казва, че имали план утре (вторник – бел. ред.) да излязат", разказа Динев.

Той коментира, че един втори акт за толкова кратко време е нормално да не привлече внимание, особено в момент, когато вече няма гражданска енергия. "Отделно самият акт се направи така, че отблъсна повечето хора. Дали е било заради хората, които говореха пред камери, дали по начина, по който бяха привлечени обществени групи, от които първата окупация странеше... Аз имам два аргумента за провала – моментът не беше правилен и окупацията се обърна към всички, защото беше твърде малка. На инат се направи това нещо", каза Динев.

Антон Филев допълни, че сред ранобудните студенти не е обсъждана втора окупация, а тя е била организирана от "радикалното крило" на организацията. Имало е общо три опита за нова окупация. Представители на втората окупация, които трябваше да се включат в разговора, за да изразят своята позиция, не се появиха в студиото.

Димитър Вълчев, който твърди, че Ивайло Динев вече не представлява Ранобудните студенти, потвърди разделянето на пътищата. "Ранобудните студенти са неформална организация, има хора, които влизат и излизат. В последните дни доста се изказват от името на Ранобудните студенти. Разсъждавахме какво прави един човек от Ранобудните студенти и това, което приехме, е, че участва в общите събрания и се съобразява с решенията. Засега настроенията са организацията да остане неформална и да продължи да действа за целите, които си постави първоначално", каза по телефона той.

На въпрос каква е процедурата, по която се става ранобуден студент, Антон Филев обясни: "Не може да се каже, че с акта на идването си на общо събрание някой става ранобуден студент. Има символика, може да се каже, че е ранобуден студент, когато участва във формирането на волята".

Според Динев има много варианти за развитие на ситуацията: "Най-очаквано е тази временна инициатива да спре своя път и всеки според своите интереси да продължи напред. Другият вариант е от неформална да стане формална и да обединява студените около себе си".