"Не е нужно да се оправдавам, с когото и да е. За мен е важно, да се концентрираме върху политиката, и да направим един силен ляв вот. Да изпратим максимален брой депутати в групата на социалистите".

Това коментира пред „Фокус" Румен Петков от БСП, член на сдружение АБВ.

„За мен важното е, че социологическото проучване, за едноседмичен живот, даде 7% подкрепа на проекта. Второ, изключително важно е, че огромната част от тази подкрепа идва от хора, които не са ангажирани с БСП, а БСП, по сравнение с декември миналата година на същата агенция, губи 2,5%, и всъщност с АБВ или, с който и да е проект, не може да се вземе нещо от БСП, без БСП да го е загубила.

Един от членовете на БСП и заместник-председателят на партията е обявил, че сме се самоизключили, самоосвободили от партията. Не разбирам този акт", каза Петков.

По думите му БСП губи избиратели. На въпрос дали ще отиде, ако не го поканят на Националния съвет на партията в събота Петков отговори: „Те не ме поканиха на съвещанието в Пловдив. Ще го преживея. Този манталитет не искам да го коментирам. Това е нещо, което нека си го изживяват тези, които го правят", заяви Петков.

"Аз от 1986 година членувам в партията. В най-тежките години съм бил неотложно до нея, и съм водил много тежки битки, в които не са участвали не малко от сегашното ръководство. Това не е техен минус, по никакъв начин. Аз съм хвърлил огромни усилия за доброто име, за авторитета на БСП.

Всички предизборни щабове, които съм ръководил, съм печелил на изборите. За съжаление, от тогава насам, губим избор след избор. БСП ми е дала много, но това, което се случва в последните години, е много смущаващо. На него трябва да се сложи край, иначе ръководството ще сложи край на самата БСП", заяви Петков.

По думите му ръководството на партията само може да бъде спокойно от това, че има подкрепата на общинските структури.
„Не виждам защо е тази паника, това стряскане, защо тази омраза. Не разбирам защо, след като има такива декларации, само че ръководството много добре знае генезиса и произхода на тези декларации. Това ми напомня събитие преди 1989 година, когато основни партийни организации, общински партийни организации спонтанно подкрепяха ръководството и срещу Русенския комитет бяхме единни и резултатите са известни. Този почерк е добре познат. Някои сме и потърпевши от него", добави Петков.