Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да ревизира икономическите си споразумения с Украйна, ако опозицията дойде на власт.

Путин, който говори на пресконференция в Брюксел след срещата на върха ЕС-Русия, заяви, че по Украйна нямало "политически различия", а "преобладава икономическият интерес". Запитан дали Москва ще ревизира споразуменията си в Украйна за заемите и енергетиката в случай, че проевропейската опозиция дойде на власт, руският президент отговори: "няма да го направим".

"Но за нас е важно да има доверие в украинската икономика", допълни той. Путин заяви, че Москва е предложила заем от 15 милиарда долара на Киев и увери, че Русия "иска да е сигурна, че ще си върне парите". Посочвайки, че Украйна искала от Русия повече време, за да плати газовия си дълг, Путин заяви, че това е "много трудно да се направи".

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу защитиха споразумението за асоцииране с ЕС, което Украйна отказа да подпише в края на ноември под натиска на Русия. Те обявиха, че ЕС и Русия са решили да създадат "двустранни консултации" на ниво експерти, които да анализират "икономическите последици" от споразумението.