Бащата на актьора Филип Аврамов - Георги Аспарухов или бай Гунди, стана изключително популярен с атрактивното си появяване по телевизията в шоуто “Като две капки вода”, където с плакати подкрепяше своя син. Роден е в къща на кьоше в столичния квартал “Надежда” през 1936 година. Казва за себе си: “Живял съм по времето на три режима - царски, социалистически и сега не го знам какъв е”.
Кандидатства три пъти в Художествената академия, защото рисува от 3-годишен, но не го приемат. Затова пък от раз влиза физика. Специализира дефектоскопия. Дълги години работи в Ирак и Сирия с редките си професионални умения. Един от първите репортери на програма “Хоризонт”. Колорит, чешит, зевзек с остър език, от малък е известен в квартал “Надежда” с прякора Стършела. Голямата идея на живота му сега е да създаде организация “Аз съм българче” за учениците от първи до 11-и клас, която да обедини децата и да им осигури занимания, далеч от дрогата. 
Ексклузивно за “ШОУ” в семейната къща в “Надежда” бай Гунди разказва за талантливия си син - актьора Филип Аврамов-Фицата, и за своя прелюбопитен живот!


- Бай Гунди, ти два пъти ходи в шоуто “Като две капки вода” да подкрепяш сина си Филип Аврамов. Винаги ли си бил така плътно до него в изявите му?
- Филипчо е голяма работа! Беше 5-6-годишен, като обявиха един конкурс за детския радиотеатър при режисьора Георги Аврамов. Научи едно стихотворение от Христо Ботев и една песничка и се яви. Отива майка му да види как се е представил, ама гледа списъка надолу. Няма го! Връщам я да гледа списъка отгоре надолу и... го вижда на второ място! Идва си сияеща: “Браво, Филипчо!”, целува го. А той я пита: “На кое място съм?” “На второ”. Че като се разсърди тоя Филип, като тропна вратата! Много амбициозно дете беше!

- А сега като остана на второ място в “Капките”, как реагира? 
- А, сега му беше дошло до гуша и каза: “Добре, че се кортулисах!”. Той е много зает, има много работа в Малък градски театър “Зад канала”...

- Но май на теб ти стана гадно…?
- Е, чак пък гадно! Но за да му се обади веднага след финала щерката на Тошко Колев - Албена, и да му каже: “Филип, ти ми разцепи сърцето!”… Все едно, че видяла баща си на сцената! Ами не само това! Кой където го срещне, всеки вика: “Филип, Филип, Филип!”… Един мой съученик ме среща оня ден и ми казва: “Жената, като запя синът ти, и тя почна да плаче!”…

Ненчо /Балабанов – б. а./ не пя много добре последния път. Той хубаво пее, но пее себе си. А това е “Като две капки вода”! Филип така го изпя – като две капки вода. Капата да ти падне! 

Но кой изчисли резултатите, коя фирма го направи това? 

Дойде едно човече, даде на Зуека и на Рачков едно листче, те прочетоха и това си беше. Толкоз!... 

Аз не бях на финала в залата нарочно. Знаех, че Филип няма да спечели. В началото бутаха Азис, после Филип спечели, след това Ненчо го бутаха, бутаха, бутаха! Журито беше на думи само обективно. А оня дебелият, Фънки, не трябваше въобще да бъде в него. Той е някакъв музикант, ама много не разбира от музика според мене!

Но накрая казаха и тримата: “Филипе, ти си великолепен! Имахме чувството, че пред нас стои Тодор Колев!”. Как така великолепен, пък...

Но интересът клати феса. Ненчо ще им носи пари и оттук нататък - нали работи за тяхната фирма….

- Филип се занимава с театър от малък - кой го насърчи най-много да стане актьор?
- От 6-годишен досега не е прекъсвал да играе. Но истинският му учител е Венци Кисьов, Бог да го прости. Беше в неговото студио в “Сълза и смях”. Като завърши гимназия, го попитах: “Венци, от тоя човек става ли нещо или не става?”. А той: “Как да не става, бе? Той ми е най-добрият ученик!”. Учи една година в Американския университет в Благоевград, втората година го приеха във ВИТИЗ. 

След това, като играеше в Театрална работилница “Сфумато”, му предложиха да играе в “Писмо до Америка” - първия му голям филм. Но Филип ми казва: “Тате, от театъра не ми дават да снимам!”. Викам: “Вземай голямата роля!”.

Тегли им една майна, напусна и отиде

С Игличето /Иглика Трифонова – режисьорка на филма – б. а./ сме много добри приятелчета. 

И човекът оттам, като се отприщи, отиде в Народния театър. Там обаче се скараха нещо, тегли им една майна и отиде в Малък градски театър “Зад канала”. Искаше да остане на свободна практика, но аз го спрях. Викам му: “Филипе, това е умряла работа!”. Знаеш ли, Филип взема много добри пари сега, няма да ти казвам колко са на година, но сигурно ги сънуваш /смях/!

Филип е носител и на всички награди. Един ден си седим тука и си пием и аз му викам: “Филипе, “Икар”, “Аскеер”, какво остава?”. А той: “Кажи, бе, тате?”. “Оскар, бе, синко!”. Па не е ли така /смях/?

Алал му вера на парите, но аз си имам мои пари, вземам 700 и отгоре, защото съм работил в среда на йонизиращи лъчения. На 55 години се пенсионирах. Европейската общност такива пенсионери като мене не търпи. Сега се пенсионираш на 70, 5-6 години, и - хайде - риташ камбаната и заминаваш. А аз съм вече 25 години пенсионер и нямам намерение скоро да умирам, много интересно!

- Но казваш в едно интервю, че нямаш нито стотинка в банка...
- Е, имам към 1700 лева в банка, 

но съм ги оставил за погребение
Филип вика: “Бе, тате, харчи си ги!”… 


Като се върнах от Сирия, имах към 70 000 – 80 000 долара. Но всичко изядохме и изпихме с жената и децата. Някакъв апартамент купих, после го върнах за къщата. Имаше големи апетити за родната ми къща, защото е на кьоше. Безкраен празник, хора идват, ядене, пиене. Аз умирам за Божи празници! В края на годината започваме от 24 декември, Коледа, караме я при майката на Миленка, жената на Филип. А той не пие, защото трябва да ме докара през нощта. После се събираме и правим малка Нова година, на 30 декември – пак ядене, пиене до сутринта. За голямата Нова година всеки си отива да я празнува на друго място. Аз през последните години си оставам сам вкъщи.

- Скоро ще бутате бащината ти къща обаче и ще строите нова на нейното място…
- През юли или август ще бутаме къщата в “Надежда” и започваме да строим новата къща - двуетажна, за семейството на Филип. Отдолу ще има кръчма.

- Вие сте въртели кръчма и до тази къща преди години? 
- От 1993-1994 година. С триста зора я узаконихме. Тодорка, майката на Филип, много я биваше за тия работи. Имаше си подход, даваше и на вересия да пият, квартално кръчме, евтино... Бяхме сложили надпис: 

“Днеска с пари, утре – на вересия”. Много народ идваше, тя умееше да търгува. Аз бях направил стенописи наоколо. Филип работеше като келнерче в свободното време. Той и много хубаво готви.

Тодорка като умря, опитах сам, но само един отбор от 6-7 души остана... 

- Просто ти си пийваше с тях....
- Да /смях/! Докато при нея имаше клиентела. Още хората казват: “Ей, да ти направи Тодорка едни пилешки дробчета, тц, тц, тц...”

- Преди Тодорка ти си имал още един брак…
- Имам трима сина от две жени. На тоя свят аз съм направил две жени – жени. Не говорим дали съм им бил първият или вторият мъж. Произведох ги жени, ошлайфах ги да станат жени.

Филип ми е изтърсакът. Първият, Аспарух, е вече дърто магаре, 62-ри набор, от първата ми жена Цанчето. Една люта македонка, баща й беше председател на Димитровски райсъвет, кметска дъщеря! Моят баща е дамски шивач, майка ми – тютюноработничка и шивачка, а пък майката на Цанчето завършила, моля ти се, Френския колеж, леля й – италианския колеж. Баща й я обещал да някакъв зам.-министерски син, но аз се намесвам и... тя взе, че наду корема. Оженихме се… Но бях разбрал, че ако живееш с македонка 7 години, получаваш половин пенсия. Аз можах да изкарам 6 години и половина. 

Жоро и Филип са от втората ми жена Тодора или Дора. Установил съм една работа – липсата на една жена винаги се попълва с друга жена.

Тя беше половин сирак, имаше сестра и брат. И тя, като се оженихме, беше с надут корем, аз си ги пробвах предварително. Исках да имам повечко деца. Можеше с месеци да седи и да не казва нищо, сърди се, дебела свогенска глава! И Филип е такъв. Като се разсърди на Миленка /съпругата на Филип – б. а./, малиии!... 

Но той е по-мек от мен, аз съм голям сербез! Той е облагороден по майчина линия. Филип и майка му бяха голяма любов. Тя и над двамата им с Жоро бдеше като орлица.

- Дора - майката на Филип, е издържала на характера ти докрай...
- Моята съпруга Дора разбираше от няколко неща. Да роди дете, само да ми подушеше гащите и забременяваше. Второто ценно качество на Тодорка беше да отгледа децата. В Сирия една наша приятелка, която нямаше деца, я навиваше да роди едно и да го вземат да го отгледат с мъжа си, но да знаят, че ние сме майката и бащата. Дора каза: “Не мога, аз като го родя, няма да ти го дам!”. А аз се бях навил – семка - голяма работа!

И третото ценно качество на Тодорка беше да ти сготви. Малии, ум да ти зайде! 

Ще призная, 

Филип ни спаси семейството, аз щях да се разведа с Тодора

Исках да имаме минимум две деца. Обаче тя не щеше. Но кандиса и се роди той.

Тодора умря за 4 дена, на 2 март 2007 г. Спяха двамата с Филип в апартамента. Той става към 11 часа след представление и вижда майка си свлечена до креслото. Получила инсулт. И вместо да ме викне аз да си взема автомобила и да я закарам в болницата, започва да вика лекари. 

Откарват я в Пета градска болница и тогава идва да ми каже. Отивам аз, стискам й ръката, викам: “Чуваш ли ме, ако ме чуваш, стисни ми ръката!”. Тя ми стисна ръката.

На другия ден отивам, викам я... Нищо. Казах на синовете: “Момчета, аз съм вдовец!”. Те не вярват. Викам: “Вдовец съм, гответе се и вие”. 

Тодорка умря. Същия този ден вечерта Филип трябваше да играе в една майтапчийска пиеса. И игра! Късно вечерта се прибраха с Христо Мутафчиев и всички, които са участвали в представлението, аз бях накупил пиене и седнахме. На Филип му беше много тежко. Много тежко! И добре, че беше Христо Мутафчиев, той знае повече вицове от мене. Мъчеше се да ни отвлече вниманието. Напихме се, после се и разпяхме...

- Филип допита ли се до тебе, като реши да се жени за Милена?
- Филип я набеляза много отдавна. Тя си следва във ВИТИЗ, той я поглежда и започва да я души. Отначало тя му бяга, обаче той - по нея, няма шест-пет. С 8 години е по-малка от него. Той вече е артист, а тя – студентка още. И си я задушва. 

Да, доведе я тука, така им бях казал и на тримата, да ги довеждат при мене да ги преценя. Казах му: “Добре, хубава мадама си избрал!”. И момчето се ожени за нея. Първо в църква се венчаха, въпреки че не е разрешено. По мое настояване сключиха след това и граждански брак. Защото аз съм безбожник, атеист, и то войнстващ атеист, въпреки че съм чел Библията поне 20 пъти...

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА