Най-голямата руска държавна медийна компания съобщи, че уволнява служителите в цял един отдел заради публикация във Фейсбук, в която цитират министъра на пропагандата в нацистка Германия Йозеф Гьобелс.
Вчера във Фейсбук страницата на "Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания" (ВГТРК), която контролира няколко национални телевизии, беше публикувана снимка на Гьобелс с цитат на мнението му за болшевишкия лидер Владимир Ленин. Публикацията била част от поредица, озаглавена "Велики хора за Ленин", във връзка с 90-годишнината от смъртта на съветския лидер.
Извинение с текст: "Извиняваме се на нашите читатели за неетичната публикация" се появи скоро след това на страницата на ВГТРК във Фейсбук, която е следена от 1,1 млн. души. "Поради това съобщаваме, че днес всички служители на нашия отдел "Социални медии и маркетинг" бяха уволнени".
Медийната група не разкрива повече подробности и говорителите й за момента не коментират информацията. Включването на Гьобелс предизвика критиките на някои коментатори предвид силно прокремълската позиция на ВГТРК при отразяването на новините и влиянието й върху общественото мнение.