"Очаквахме от тях да преосмислят действията си и да прекратят реализацията на проекта АБВ, досега няма реакция. Тук не става дума за лични войни, а за две листи на евроизборите." Това заяви Димитър Дъбов, зам.-председател на ИБ на БСП.

"Това означава, че те са се поставили извън устава и членството и е налице фактът, че са прекратили членството си в БСП. Този въпрос ще се финализира в събота на заседанието на Националния съвет на партията", съобщи Дъбов. Той подчерта, "че тези действия започнаха преди повече от две години и бяха замразени, имаше кандидат от тях за председателския пост, днес те са преки наши противници", категоричен бе той.

До момента са проведени 261 изборни конференции, остават 37, имаме 171 номинации за евродепутати, поясни Дъбов като добави, че не всички кандидати са дали съгласието си. От тези 171 номинации 50 са подписали, че са съгласни. С най-много номинации са Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински и др. Георги Първанов има 3 номинации. На 160 конференции са приети декларации, в които делегатите не одобряват проекта АБВ, каза Дъбов. Предателство, зловредност, безпринципност, безотговорност са част от определенията за проекта и действията на активистите от АБВ в тези декларации.

Очевидно протегнатата ни ръка към АБВ се прие за ултиматум, посочи на свой ред евродепутатът Илиана Йотова. Очевидно ще има още една листа, на АБВ. БСП ще има единна консолидирана листа, тя няма да има две листи - ще водим истинска, европейска кампания и нека по-добрите да бъдат избрани от хората, подчерта тя. На заседанието в събота ще изслушаме Георги Първанов, Румен Петков и др., да кажат какво ни разделя, да го чуем гласно, да заявят намеренията си, подчерта Йотова. Тогава до голяма степен ще си отговорим на въпроса дали тези действия са заради лични несъгласия или има нещо по-дълбоко, продължи коментара си евродепутатът.

Енергийната стратегия на България също ще бъде част от нашия дневен ред, продължи Йотова. Нашата позиция е още един нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" и строеж на АЕЦ "Белене", уточни тя. Когато се взе решението за затваряне на малките ядрени блокове, то не беше обяснено нито пред българските избиратели, нито пък бяха направени кой знае какви усилия от страна на г-жа Кунева блоковете да бъдат спасени. Нещо повече - може би за първи път на пресконференция ще кажа,че не само с лесна ръка са продадени, но не е направено всичко възможно обезщетенията, които получаваме по този повод от европейските институции, да бъдат на нивото на другите страни, които също бяха принудени да затворят реакторите си, коментира Йотова.

Решение за изключване на поддръжници на проекта АБВ, членуващи в БСП, не сме вземали , отговори Дъбов на въпрос на медия. В устава на БСП няма изключване, има данни, факти, обстоятелства, практически действия, изявления, свързани с доказване на това, че е прекратено членството в БСП, потвърди той. А кои са персонажите, ще разберете на 1 февруари след заседанието на Националния съвет на БСП, посочи Дъбов. Георги Първанов и Румен Петков са поканени на заседанието, до 1 февруари те са членове на Националния съвет и при обсъждане на този въпрос те ще имат възможност да изложат своите виждания, увери зам.-председателят на БСП.