Обсъдихме няколко теми. Разбира се и актуалната тема с приключилата окупация на Софийския университет. Но ако трябва да градирам темите, най-парливият въпрос е за кампанията за изкупуване на тютюна през 2013 г.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след заседанието на ЦОБ на ДПС.

Двете партии, които стоим зад кабинета "Орешарски", съгласувано с кабинета ще разгърнем обещанието си да гласуваме мощно антимонополно законодателство, увери Местан.

Оценката на ПГ на ДПС е че посреща с удовлетворение цивилизования начин по който приключи един нецивилизован протест под формата на окупация на СУ, в това число и на не студенти на университета, заяви Местан. Това беше естествен развой на събитията, защото правото на протест не може да се реализира срещу правото на обучение, каза Местан. Той поздрави и опозиционните политически сили, че са били една идея по-въздържани и с по-зряла оценка за окупацията. "Ако до вчера ГЕРБ и Реформаторският блок се споглеждаха свенливо, то от вчера е ясно, че тези свенливи погледи са на път да се превърнат в политическа прегръдка", категоричен бе Местан, според когото това няма да запълни дясното пространство, а ще подчертае вакуума, защото когато РБ влезе в диалог с квазипартия, се легитимира като автентичен политически субект. А прегръдката с Бойко Борисов е и прегръдка с Цветан Цветанов, който е олицетворение на подслушвания и полицейщината, допълни лидерът на ДПС.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев обяви, че правителството подготвя антимонополните мерки, а най-важното в тях е, че отпада таксата за предсрочно погасяване на кредити. Като при потребителките кредити тя ще отпадне изцяло, а при ипотечните – също, но ако той се погаси преди първата година от началото на заема, кредитополучателят трябва да заплати и таксите на банката. Подготвя се и регулация на бързите кредити, допълни Цонев. Също така банката ще има право да решава дали отговорността трябва да е до размера на ипотечния кредит или както досега – до заплатата или ипотеката.