"Очевидно е, че проблем с изплащането на трудовите възнаграждения има. Въпросът е по какъв начин да го решим". Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на днешното заседание на Национален съвет за тристранно сътрудничество. На него Тристранката обсъжда проекта на закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Само за 2013 година задълженията на работодателите към работниците в страната възлизат на около 69 милиона лева. "Подкрепяме идеята да се търсят възможности за гарантиране на взимането на трудовото възнаграждение, но имаме забележки във връзка с текстовете, такива каквито са предложени от Атака", обясни министърът. Въпреки че в момента работодателите могат законно да плащат на своите работници и служители 60% от брутното им възнаграждение, те не могат да плащат по-малко от минималната работна заплата, припомни още той.

"Трябва да бъдем много внимателни, когато пристъпим към солидарна отговорност, защото можем да навлезем в територии, които не са достатъчно добре изчистени", каза Адемов по повод предложения от Атака текст за собствениците на предприятията, които да носят отговорност с работодателите за забавяне при изплащането на заплати.

„Министерство на труда и социалната политика подкрепя идеята за търсене на цялостен комплекс от мерки за решаване на проблема с изплащането на трудовите възнаграждения и за гарантиране на това изплащане", добави още Адемов.