Валери Трейвильор вече може да не е първа дама на Франция, но това не означава, че е обречена на мълчание, пише днес френският в. "Фигаро".

В продължение на час и половина тя е водила неофициален разговор "на по едно кафе" с журналисти, отразяващи посещението й в Индия. Засега няма нито снимки, нито видеозапис от срещата.

"Ако той /Оланд/ не беше станал президент, ние може би все още щяхме да бъдем заедно", заявила експървата дама на Франция. Тя споделила, че никога не е мечтала да влезе в Елисейския дворец, нито е подтиквала Франсоа Оланд да стане държавен глава.

Г-жа Трейвильор обаче никога не е имала нещо против статута на първа дама, защото той й е давал възможност да се среща със съпруги на чуждестранни държавни глави. От друга страна, тя подчертала, че е била "ваксинирана" срещу политиката, защото е била свидетел на много предателства и лицемерие - "ценности", които за жалост са по-рентабилни от верността". Затова тя нямала никакво намерение да се върне към политическата журналистика.