Военни ще взривяват пясъчната коса на Велека, за да се отвори пътят между Ахтопол и Резово.

Реката продължава да приижда, участъкът продължава да е затворен, потвърди кметът на Царево Георги Лапчев. Селата Синеморец и Резово са откъснати, но нямат проблем с електроенергия, вода, магазините са пълни, добави Лапчев. Има обходен път през гората, но той е доста тежък, предвид и зимната обстановка е сложен, поясни кметът. Единственото затруднение за хората в тези населени места е, че от съображения за сигурност, децата няма да ходят на училище.

Пясъчната коса на реката, в резултат на бурята, е обемна, не може да се прокопае на ръка, каквато е обичайната практика. Военни от базата в Атия трябва да направят контролирани взривове, с които да се позволи да се оттече водата, за да намали нивото си. Правено е и преди, не е необичайна практика, поясни Георги Лапчев.

Междувременно, от областна администрация поясниха, че губернаторът Павел Маринов е стартирал подготовка по операция и на терен са заведени сапьори от базата в Атия.

Обстановката в област Бургас се нормализира. В община Руен отмениха бедственото положение, нямат населени места без електроенергия. Децата в тази община, както и в Айтос, и в Поморие, и днес няма да ходят на училище.