Украинският премиер Микола Азаров подаде оставка в опит да облекчи смъртоносната криза Украйна, продължаваща два месеца.

"Взех това лично решение да поискам от президента на Украйна да приеме оставката ми от поста министър-председател, за да създам допълнителна възможност за политически компромис за мирно решаване на конфликта", заяви Азаров.

"Конфликтната ситуация в страната заплашва икономическото и социалното развитие на Украйна, представлява заплаха за цялото украинско общество и за всеки гражданин", каза министър-председателят.

Според него правителството е направило всичко възможно за мирно разрешаване на конфликта. " Направихме и продължаваме да правим всичко, за да предотвратим кръвопролития, ескалация на насилие и нарушения на човешките права. Правителството трябва да осигури функционирането на икономиката и системата за социална сигурност в екстремни условия", заяви премиерът.

"С цел да създам допълнителни възможности за социално-политически компромис в името на мирното уреждане на конфликта, взех лично решение да поискам от президента на Украйна да приеме оставката ми от поста министър-председател", заяви Азаров. Според него той е направил всичко, за да може Украйна да се развива нормално като демократична европейска държава. "Взимах решения и поемах отговорност за народа на Украйна и за това мога честно да погледна в очите всеки гражданин на нашата държава, на всеки сънародник", добави Азаров.

Той подчерта, че най-важното днес е да се запази единството и целостта на Украйна. "Това е много по-важно от личните планове и амбициите на някого. Ето защо взех това решение", каза Азаров.