Неочакван кошмар споходи една софийска и една карловска фамилия. На 15 май в столична болница след раждане със секцио издъхна 29-годишната адвокатка Преслава Първанова. Раждането е минало нормално, без никакви усложнения, с минимална кръвозагуба. Момиченцето и майката са били добре, Преслава не е имала оплаквания. На следващия ден сутринта обаче се случва трагедията. Младата жена умира неочаквано. По време на второто раздвижване родилката припада. Два часа медиците се борят за живота й. Екип от анестезиолози реанимира младата юристка, но смъртта надделява над живота. Вероятната причина за леталния край е масивна белодробна тромбемболия, а според лекарите медицината в такива случаи е безсилна. Специалистите поясняват, че това е откъсване на тромб и запушване на кръвоносен съд в белите дробове. В момента тече разследване, след приключването му ще бъдат оповестени резултатите от аутопсията.
Репортер на "Шоу" се срещна със съпруга на Преслава. Юлиан Първанов е съкрушен. Почернени са две фамилии. Единственият лъч надежда остава малката Димана, която семействата заедно ще отглеждат. В откровен разговор Юлиан сподели болката и мъката си от непрежалимата загуба:

- Г-н Първанов, съпругата ви почина на 15 май. Поднасяме ви искрените си съболезнования. Успяхте ли поне малко да се съвземете след тази неочаквана трагедия?
- Бог да я прости жена ми!... Съсипани сме. Ние още не можем да повярваме, че това се случи. Все гледаме към вратата и очакваме, че тя ще се появи, че ще я видим някъде... Но, за съжаление, фактите са страшни, истината е ужасна. Преслава вече не е сред живите, не е сред нас. Съсипани сме! Цялата фамилия се обърна нагоре с краката. 

И двата рода са почернени и изтръпнали от мъка 

- Споменахте, че някой се е опитвал да ви вмени вина, че сте избрали с жена ви тя да ражда с цезарово сечение. Така ли е?
- Това е лично мое мнение. Казвам аз как се чувствам. Поне така разбрах, когато казаха, че Преси е подписала документ, че е съгласна да роди по този начин. Това е. Болницата предлага тази услуга, ние просто избрахме този начин на раждане. Никой не ни е насилвал, никой не ни е подвеждал. Препоръчаха ни болницата, за това отидохме там.

- Защо всъщност избрахте секцио - за да е по-безболезнено раждането ли?
- Сестрата на Преслава имаше тежко раждане. Говорили сме много по този въпрос. Сестра й имаше естествено раждане, което продължи над 20 часа. Допитвали сме се до други експерти. 90% от мненията бяха, че е по-добре да не се мъчи Преслава, а да роди по този начин.

- Имаше ли съпругата ви някакви проблеми по време на бременността?
- Това беше първа бременност и първо раждане на Преслава. Нямаше проблеми по време на бременността. Никога не е боледувала освен от настинки. Беше здрава. Документално това, което сега ще ви кажа, няма как да бъде доказано. Но две седмици преди раждането Преслава се прибра и каза че докторката, която я наблюдаваше и впоследствие извърши операцията, й е споменала, че има увита пъпна връв около вратлето на детето... Аз не съм медицинско лице, но мисля, че това няма общо със случилата се трагедия. Ние се доверихме изцяло на екипа на болницата. Докато няма резултати, не искам да ги обвинявам. Нека следствените органи и всички заети със случая да си свършат работата. Нека да излязат официално резултатите и тогава вече ще коментирам. 

- Какви са вашите съмнения за неочакваната смърт на съпругата ви?
- Не желая сега да ги коментирам, води се разследване. После ще говоря, след като бъдат официално оповестени резултатите. 

- Няколко дни след трагедията беше казано, че резултатите от аутопсията ще бъдат готови до седмица. Вече минаха повече от три. На вас нещо от тази аутопсия съобщено ли ви е?
- Би трябвало вече да има някакво становище, но всички документи са в разследващите органи. Аз все още не съм уведомен за резултатите. Просто научихме, че има някакво заключение от една от емисиите по националните телевизии. Какво сочи обаче аутопсията, никой, освен разследващите, не знае. 

- Пак да ви върна на онзи кошмарен ден. Как изглеждаше Преслава след раждането?
- Снимката, която обиколи медиите, е от деня, в който тя роди. Вечерта я посетихме, 

изглеждаше добре, беше усмихната. Аз присъствах на самото секцио

Операцията, доколкото мога аз да кажа, според мен мина добре. След това когато отидох да я видя надвечер, тя не се оплака от нищо. Беше щастлива, че е станала майка. Бяха й дали и бебчето. Беше го прегърнала. За огромно съжаление, това наше щастие трая само ден... 

- Аз и вие не сме компетентни по въпроса, но вие сигурно сте се интересували: може ли тази белодробна емболия да се получи за такова кратко време?
- Да, питал съм, всички казват, че е възможно. Сега ще видим какво сочат официалните резултати.

- На другия ден, когато си писахте сутринта съобщения, тя спомена ли ви нещо - дали е добре, дали й е било лошо?
- Сутринта, аз като си събудих, си писахме съобщения. Каза, че чака да отидат да я раздвижват. Нищо особено не каза, от нищо не се оплака. Аз й написах, че щом всичко е наред, отивам на работа и ако има нещо, да ми се обади. В 10.35 часа ми звъннаха от нейния телефон. Казаха да отида бързо в болницата, не ми дадоха никакви обяснения. Когато отидох на място, съобщиха, че е починала. Казаха, че е издъхнала от белодробна емболия.

- Кои бяха последните думи, които си казахте със съпругата си? Като какъв човек ще остане тя в сърцето ви?

- „Обичам те!” 

- това си казахме, както всеки път си го казвахме като начало и край на всеки наш разговор. Винаги беше усмихната, лъчезарна, слънчева. Раздаваше се на хората, беше много сърдечен човек, обичан от всички!... 

- Какви планове имаше Преслава за бъдещето? 
- Искаше да се развива. Тя работеше в една от водещите кантори в София като адвокат. Искаше да постигне успехи в тази сфера, казваше, че докато е в майчинство и доколкото й позволява гледането на детето, смята още да се усъвършенства. Това е - имахме планове, но всичко се обърна нагоре с краката. Вместо към върха на професията, както мечтаеше, Преслава отиде в гроба. Съкрушени сме и скоро няма да се възстановим. Това не се забравя, не се прежалва! Нямам представа как ще живеем без нея и как ще оцелеем с тази мъка!...

- Дъщеря ви поне ви дава малко надежда, как е тя?
- Малката Димана е кръстена на дядо си Димо - бащата на Преслава. Бебето е тук, при родителите на Преси в Карлово. В момента за Димана се грижи и моята майка. Тя, както и аз, дойдохме от София в Карлово, за да сме заедно в мъката си и да се грижим за бебето. За момента тук има по-добри условия за Димана и ще живеем заедно с родителите на жена ми. Дори вече съм се регистрирал с настоящ адрес, по-нататък може би ще се регистрирам за постоянно. Не правим далечни планове, виждате какъв е животът - един миг и всичко свършва...


Интервю на Красимира Гешева