Видинското село Черно поле беше обявено в интернет за продажба, съобщи Нова телевизия.

Човекът, публикувал обявата, написал, че се надява някой да купи селото и да спре всекидневните кражби от домовете на хората.

Крадците са обирали деветдесет-годишния дядо Трайко над десет пъти. Само преди дни му откраднали и последните две петлета. „Отначало започнаха да крадат главно желязо, сега започнаха с друго, кой каквото му падне. Имах зеленчукова градина през лятото. Крадците прескачаха оградата като врабчета", казва възрастният мъж.

Съседите на Трайко разказват, че крадците не се спират пред нищо. В Черно поле живеят близо 300 души. Обслужват се от един полицейски инспектор, който обикаля още няколко села в района. От полицията казаха, че извършителите на кражбите са предимно местни хора от ромски произход, част от които вече са в затвора.

„Закараха ги по затворите, но като се излежат там, пак ги пускат и отново идват", коментира Младен Здравков.

„Като процент, кражбите намаляват в сравнение с предишните години. Обикновено се крадат хранителни продукти, вероятно гладът ги кара да крадат", категоричен е кметският наместник на село Черно Поле Тодор Тодоров.

„Тук се развъждат, тук си живеят. Използват необитаемите къщи - някой като умре и те се настаняват там и никой ги не пита за нищо", споделя от своя страна дядо Трайко.

Според Гроздан, който се грижи за осем деца, ромите крадат защото нямат работа и няма какво да ядат. „Навремето селото беше много добро, имаше работа, а сега няма. Затова, ако има работа, както преди - няма да се краде, както не се е крадяло и преди", казва той.

Работа обаче няма, а кражбите продължават. Затова част от жителите на Черно поле, къде на шега, къде на сериозно, одобряват селото да бъде продадено. „По-добре да сме продадени, за да се охранява по някакъв начин това село. Не можеш вечно да живееш под напрежение, тук трябва да си като войник на пост", казва Миролюб Борисов.

Купувач засега няма. Може би защото, човекът пуснал обявата в интернет, не може да бъде открит на оставения номер, или може би се пита също: „За какво да го купи?"