Генетични тестове, проведени от испански учени, разкриха, че древните европейци, обитавали континента преди около 7000 години са били с тъмна коса и сини очи. Резултатът се основава на ДНК анализ на зъб на мъж, чиито останки са намерени в пещера в Северозападна Испания.
Изследванията показали, че древните европейци са най-близки от генетична гледна точка до жителите на Швеция и Финландия. В същото време обаче се оказало, че макар че очите му са били сини, косата му е била кестенява или черна, а кожата – тъмна.

Досега учените бяха на мнение, че европейците са станали светли скоро след като напуснали Африка и се преселили на континента преди около 45 000 години. До този момент предполагахме, че посветляването на кожата е заради преминаването на географски ширини, където UV радиацията е много ниска и в кожата ти трябва да се синтезира витамин D. Така кожата ти става по-светла доста бързо.

Но в този случай виждаме, че очевидно не е така, защото този мъж е бил в Европа 40 000 години и той все още има тъмна кожа, обясни ръководителят на екипа, направил откритието. Изследването показало на учените и как са се променили хората при преминаването от събирачеството към земеделието. Според изследванията на ДНК-материала мъжът е имал непоносимост към лактоза и нишесте, а тези промени се появяват след появата на земеделието, което променило начина на хранене на хората.

Откритието за тъмната кожа е изключително интересно, тъй като светлата кожа днес се среща навсякъде в Европа. Тези резултати обаче предполагат, че светлата кожа се е появила през последните 7000 години, обясни професор Дейвид Рийч от Харвард.