Американският кинематографист Куентин Тарантино подаде иск срещу интернет сайта Gawker, от който иска 1 млн. долара за това, че е спомогнал за изтичането в интернет на последния му сценарий.

Режисьорът на "Криминале" обяви миналата седмица, че се отказва да снима "The Hateful Eight" /"Отвратителната осморка"/, след като сценарият му бе публикуван в интернет от анонимни източници. Сайтът "Gawker", който е специализиран в клюки за шоубизнеса и медиите, публикува в статия по този въпрос, в която предлагаше връзки към сайтове, публикували сценария. Този иск стана наложителен заради явното нарушение на авторските права от "Gawker" и другите обвинени, се казва в текста, предоставен от един от адвокатите на Тарантино.

Режисьорът внесе иск срещу Gawker, но и срещу онези, които анонимно са публикували сценария му, макар и да твърди, че не знае самоличността им. Те ще бъдат преследвани съдебно за нарушаване на авторското право, а сайтът Gawker - за съдействие за нарушаване на авторското право. За всеки иск Тарантино иска по 1 млн. долара обезщетение. До снощи "Gawker" продължава да е отворен, но връзките към сценария са премахнати. В редакционна статия главният редактор на "Gawker," Джон Кук, заявява, че не неговият сайт е изнесъл в интернет сценария. "Някой неизвестен за "Gawker" го е публикувал на сайт, наречен "AnonFiles", друг, също неизвестен на "Gawker" го е публикувал онлайн на сайа Scribd", обяснява Кук.

След като научил за изтичането на информация, "Gawker" публикувал статия, в която съобщава за факта, че сценарият вече е качен в интернет", обяснява той. Според сайта, той е публикувал връзка към сценария, защото "това е информация". "Безкрайно съм обиден, защото след като написах сценария, си позволих да го доверя на шестима души. Това са хора, на които си мислех, че мога да имам пълно доверие.., очевидно не е така", сподели разочарованието си Тарантино миналата седмица в интервю за сайта Deadline.com

Режисьорът допълни, че категорично спира работата по филма: "Няма да го снимам. След като не мога да вярвам на тези хора, значи нямам и желание да заснема направеното до момента. Ще публикувам сценария и ще продължа напред. Имам поне още десет такива истории".