Около 7.20 часа тази сутрин приключи втората окупация на Софийския Университет. Веригите, които бяха поставени преди три дни бяха срязани.

Един от окупаторите Веселин Недков, който стана известен със слагането на вериги на портите на Университета, призна, че окупацията е приключила тази сутрин. Той не можа да даде смислен отговор на действията си през последните няколко дни и не отрече, че в университета е имало и хора, които нямат нищо общо със Софийския университет, включително и студенти от други Вузове.

Решението за падането на окупацията е дошло през нощта. В 07:20 часа студентите вече събираха своя багаж и напускаха сградата. Тази нощ в университета е имало само 6 студенти.

"Окупацията пада. Колегите, които са вътре в момента събират багажа си. Това са млади хора, не успяха да издържат докрай на концентрираната психоатака. Обществената подкрепа бавно се задаваше и може би сега ще има някакъв отзвук. Вероятно, обаче, беше прекалено бавно", каза от своя страна Манол Глишев, участник в окупацията.

От СУ съобщиха, че днес е нормален работен и учебен ден.

Определени групи хора се опитаха да се възползват от окупацията. Взели сме мерки да ограничим възможността от подобно повторение, заяви ректорът на СУ "Св. Кл. Охридски" професор Иван Илчев.

Комисия проверява в момента има ли щети в СУ след окупацията. Професор Илчев подчерта, че е имало нарушение на закона от страна на окупаторите, защото университетът е публично-държавна собственост. Той като ректор е направил каквото трябва и не смята повече да се занимава с хората, окупирали Ректората. "Говорих със студентите в събота и е останах с убеждение, че с тях не може да се постигне съгласие. Студентите говореха с пропагандни думи. Останах изненадан, като видях, че на Бойко Борисов е изневерила присъщата интуиция", каза ректорът като напомни, че лидерът на ГЕРБ е подкрепил новата окупация.

Група от десетина души окупира университета в нощта на петък срещу събота, заключиха с вериги неговите врати. Тяхното решение предизвика остра реакция на студенти, преподаватели и Академичния съвет. Ректорът професор Иван Илчев се срещна с тях, след което обясни, че става дума за десетина души, някои от които даже не са студенти на Алма матер. Той заплаши в неделя, че ще даде окупаторите на прокуратурата, което и направи вчера.