МВР трябва да се разпусне и да се създаде отново, с нови хора и нови правилаПроблемът с джебчийството не е само във Варна, а по цялото Черноморие. Но то не може да съществува без подкрепата на местната полиция. Около тази позиция се обединиха експертът по сигурност Николай Радулов и адвокатът правозащитник Николай Хаджигенов. Те коментираха разследването по Нова ТВ на варненските джебчийки, които трупат милиони, живеят в скъпи къщи, карат без книжка луксозни коли и си плащат на полицията, за да си крадат на воля.

Цялата държавна машина работи по този начин – тя паразитира върху такива рецидиви. Цялата система в полицията е във вегетиращо състояние. В МВР нещата могат да се оправят, но не могат да се поправят. Просто гледайте американския филм „Серпико“ с Ал Пачино и ще ви стане ясно какво се случва в българската полиция, коментира Радулов.

МВР не може да реши проблема с джебчийството, защото то е част от проблема. Видяхте ги тези нечленоразделни началници в полицията във Варна. Това е лицето не само на варненската полиция, която има две функции – социална и статистическа функция. Престъпността у нас процъфтява благодарение на МВР. Публична тайна е, че се купуват длъжности – например, в гранична полиция. Няма престъпност, която не се покрива от полицията. Затова МВР трябва да се разпусне и да се създаде отново, с нови хора и правила, смята адвокат Хаджигенов.