Windows 10 ще бъде достъпен от 29 юли на 190 пазара в световен мащаб на 11 езика. Той ще е като безплатен ъпгрейд за потребители, използващи Windows 7 и Windows 8.1., съобщиха от Microsoft .

Потребителите ще разполагат с една година, считано от 29 юли, за да се възползват от безплатен ъпгрейд. След като дадено Windows устройство бъде обновено до Windows 10, Microsoft ще продължи напълно безплатно да поддържа тази версия, докато устройството е в употреба. Тези, които непременно държат да бъдат сред първите ползватели на безплатния Windows 10 ъпгрейд, ще имат възможност да резервират безплатно копие през следващите седмици.

Изработен е изцяло нов браузър - Project Spartan. Той позволява писането в уеб страници директно от компютъра, четене на статии напълно необезпокоявано и да запазване предпочитаното си съдържание за по-късно четене офлайн.

Стандартната домашна (Home) версия ще бъде предназначена за мейнстрийм потребителите, докато професионалната (Pro) ѝ посестрима би следвало да е насочена към бизнес клиентите на софтуерния гигант.

Трябва да допълним, че Pro версията е различна от Enterprise варианта, който е предназначен стриктно за големи корпорации. Ще се разпространява и Windows 10 версия, която ще е насочена към училищата (по всяка вероятност тя няма да се разпространява на териториите на България). Основната идея на Microsoft, е с "училищната" версия на Win10 е да се противопостави на растежа на Google с Chromebook базираните компютри и лаптопи в американските училища.