Украинската полиция е засилила охраната на всички държавни учреждения в град Харков, предаде ИТАР-ТАСС. По данни на местните медии, такива мерки са въведени също в учрежденията в Харковска област. Увеличен е броят на патрулите, особено около сградата на Харковската областна администрация и Харковският областен съвет.
Харковският губернатор Михаил Добкин с каска и щит се снима с двама бойци от вътрешните войски и публикува снимката в своя профил в Туитър. "Работим!", написа той в отговор на въпрос какво става в Харковска област.

Като сложна и опасна окачествява ситуацията в Украйна председателят на Севастополската градска държавна администрация
Владимир Яцуба. Пред кореспондент на ИТАР-ТАСС той казва, че страната се намира "на ръба на гражданската война, провокирана от фашизоидни елементи, подготовени от известни специалисти".  Яцуба разказва, че е имало общоградски митинг, на който гражданите дали отпор на "олигарх, който пристигнал от Киев и искал да организира тук евромайдан".

В Симферопол огромно множество хора са направили жива верига, за да защитават зданието на правителството от "екстремисти от Западна Украйна, които пристигат в кримската столица с автобуси". В акцията участвата млади и стари, цели семейства. Те издигат лозунги и скандират: "Кримчани обединявайте се!", "Опозицията, спрете да убивате украинци!", "Фашизмът няма да мине!", "Долу ръцете от Крим!", "Слава на кримския Беркут!". Представители на патриотични движения и казачеството искат да сформират отряди и народни дружини, които да патрулират по улиците и да охраняват важни обекти.

В Одеса хиляди граждани участват в безсрочен митинг. Те са разпънали в студа палатки около зданието на градската администрация, за да го защитят от евентуален щурм на майдановци, които в големия град засега са тихи, защото са около стотина души. 
"Нашата задача е да не допуснем дестабилизация, както в съседната Виницка област, откъдето някои се канят да прехвърлят напрежението при нас.", казва пред ИТАР-ТАСС шефът на Одеската областна администрация Николай Скорик.